En vass, skärpt och pigg 70-åring
Nyheter En tradition inom husgeråd jubilerar. Potatisskalaren Jonas fyller nämligen 70 år,
1953 såg potatisskalaren Jonas dagens ljus.
– Den sägs ha sitt ursprung från Kanada. Enligt uppgifter ska en flygkapten haft med sig en potatisskalare. Skalaren gav ett embryo till en slags tillverkning, som sedermera blev Mekanoverken i Forsheda. På den vägen är det, säger Peter Cindric, vd och delägare i Värnamoföretaget DaloLindén.
Mekanoverken i Forsheda var en av Sveriges ledande leverantörer av pressade plåtkomponenter, där bland annat potatisskalaren ingick. 1999 fick Jonas liv ett nytt kapitel när Mekanoverken såldes till verkstadskoncernen Finnveden Invest.
– Finnvedens tankar var att bli en stor aktör inom fordonsindustrin och då var Mekanoverken ett av dessa passande bolag, eftersom de producerade både husgeråd och mot fordonsindustrin. Två av delägarna, Bengt Lundmark och Stefan Bennerdahl, köpte loss husgerådsdelen samtidigt som Lindén International blev till salu, berättar Peter Cindric.
Lundmark och Bennerdahl köpte bolaget och förvärvade sedan även en metallindustri i Motala som tillverkar rostfria husgeråd. 2017 gick Lindén International ihop med Gnosjöbolaget Daloplast under det nya namnet DaloLindén. Bolaget utvecklar och tillverkar husgeråd samt andra produkter för kök och hem, men även till professionella användare inom restauranger och storkök. Företaget finns i dag på tre svenska orter, Värnamo, Motala och Gnosjö samt har ett dotterbolag i Minneapolis i USA.
– Vi har en gedigen flora produkter. En av våra kunder är Ikea, vilket innebär att människor världen över dagligen använder våra produkter, säger Peter Cindric.
Mitt i den här resan återfinns Jonas. Sedan starten har skalaren sålts och tillverkats i fler än 100 miljoner exemplar och finns i många hem. Vad ligger bakom framgångarna?
– Om man kikar på hur bilen, datorn och telefonen har utvecklats sedan 1953 så framstår potatisskalaren Jonas som ganska … konservativ. Det beror på att konstruktionen med den rörliga knivdelen är genial i sin enkelhet. Den fungerar lika bra för vänsterhänta som för högerhänta och den skalar de flesta typer av rotfrukter, grönsaker och frukt. Dessutom är det en prisvärd potatisskalare jämfört med många andra alternativ på marknaden. Jonas gör helt enkelt sitt jobb med beröm godkänt, berättar marknadschefen Mikael Johnsson.
Kan du berätta något mer som vi inte vet om potatisskalaren?
– Även om potatisskalaren ser likadan ut i dag som på 1950-talet, så har det hänt saker. Senare versioner av Jonas är till exempel tillverkade av rostfritt stål och tål att maskindiskas. Vill man ha en lite mer modern och mjukare touch så tillverkas skalaren numera även med ergonomiska plasthandtag, men med samma rörliga knivblad som originalet. Jonas brukar klara sig fint i produkttester och hamnar oftast i topp trots att konkurrensen består av betydligt dyrare modeller. Personligen tror jag att kombinationen lågt pris och suveräna skalningsegenskaper är receptet till framgångarna som faktiskt spänner över flera decennier. Eftersom Jonas är en populär skalare så finns det många kopior på marknaden. Du vet att du har originalet i kökslådan om det finns en Jonas-logotyp på handtagets ena sida. Jonas hjälper väldigt många hemmakockar, men han gör även ett utmärkt jobb i professionella kök och restauranger. Sist men inte minst. Du kände kanske inte till att när du skalar potatis så fungerar sanden/jorden på potatisen som ett brynstål och därför blir skalaren inte slö när du använder den. Jonas älskar att arbeta, säger Mikael Johnsson.
Hur ser Jonas framtid ut?
– Har den överlevt de sista 70 åren så finns det goda förutsättningar att leva vidare. Den kommer att fortsätta skänka glädje i många hem, just för att den kan användas både för att skala rotfrukter som för grönsaker och frukt, säger Peter Cindric.
Tycker du att DaloLindén låter som ett spännande företag? Kolla in följande annons: https://www.aktivbemanning.se/orderplockare-dalolinden-ab/