En välgörande insats
Nyheter Företagaren Linn Kong och den dagliga verksamheten Takkten samlar in pengar till ett barnhem i Kambodja. – Alla kan göra lite och det blir stort om alla gör lite, säger hon till Värnamo.nu.
Linn är uppvuxen i Kambodja och kom till Värnamo 2002. Fem år senare startade hon frisersalongen Linn Beauty & Care på Jönköpingsvägen, ett stenkast från centrum. Utöver frisöryrket brinner Linn för att hjälpa andra som har det svårt, särskilt utsatta barn i hemlandet.
– När jag var där nere för länge sedan såg jag att det var mycket brister i Kambodja. De är i behov av mycket hjälp för landet är inte så välutvecklat som här i Europa. Det är mycket fattigdom där, speciellt äldre barn med funktionsnedsättning drabbas hårt. Det ses som skam bland föräldrar att ha ett funktionsnedsatt barn och de har heller inte råd eller stöd från staten för att få hjälp med barnen. Jag tror inte att föräldrarna vill lämna sina barn på det viset, men de är tvungna om de inte har möjlighet.
– Staten har heller inte mycket resurser. I regel får föräldrar 5 000 riel (knappt tio svenska kronor) per person per dag och det räcker inte. Maten kostar ungefär 20 svenska kronor per dag, så hälften av de pengarna får de per dag. Då pratar vi inte ens om hygienartiklar, skötsel, rullstolar, sängar med mera…det finns inga resurser till sådant så de behöver hjälp, säger hon.
Linn har alltid velat hjälpa dem som har det svårt. Exempelvis skänker hon en liten del av frisörsalongens vinst varje år till just välgörande ändamål. För tolv år sedan började hon samla in pengar till olika projekt i Kambodja. Det ena projektet är för att borra en brunn med rent vatten och kunna bygga ett riktigt pumphus i en by. Det andra projektet är till ett barnhem för föräldralösa och funktionshindrade barn i landet.
– Jag säljer lotter, kakor och saker på staden i samband med evenemang, bland annat produkter som jag fått av mina sponsorer. Min mamma har varit på plats och besökt barnhemmet och snart är det min tur att få göra det, säger hon.
I samband med ett besök på frisersalongen förra året började Linn och Anneli Åhlander, föreståndare på den dagliga verksamheten Takkten, att prata om insamlingen till barnhemmet. Samtalet väckte Annelis nyfikenhet och hon beslutade tillsammans med verksamhetens deltagare att skänka överskottet från deras julförsäljning till barnhemmet.
– Våra deltagare är väldigt intresserade av att hjälpa andra och vi jobbar med välgörenhet genom att vi är volontärer på Erikshjälpen, men det här blev så påtagligt för deltagarna eftersom det handlar om personer med funktionsnedsättning. Vi har fått bilder och filmer från barnhemmet från Linn och våra deltagare är väldigt empatiska och ville göra något för dem. Nu har det blivit ännu mer aktualiserat efter Glada Hudik-filmen ”Det kunde varit vi” för den visar hur funktionsnedsatta hade det förr i tiden här i Sverige och det var nästan på samma sätt. Då förstår man att man kan hjälpa andra att få det bättre. Oftast blir det abstrakt när man skänker pengar, men nu ska vi få besöka barnhemmet via FaceTime genom Linn när hon besöker dem, säger Anneli.
– Vi har sparat ihop allt överskott från julmarknaden förra året. De pengarna kommer att räcka till mat för barnhemmet i ungefär ett års tid och det här är något vi kommer att fortsätta med. Det är ju en direkt respons till våra deltagare när de får se vad deras arbete innebär: ”när jag gör em grantomte så hjälper det det här barnen med mat eller kläder”. Det känns också tryggt att här finns inga mellanhänder inblandade utan allt kommer direkt till barnhemmet. Vi brukar också berätta för de kunder som köper saker att överskottet kommer gå till barnhemmet och att det går genom Linn. För mina deltagare så är det sällan de får möjlighet att aktivt hjälpa någon och att få se resultatet av det, säger Anneli.
– Det som jag tycker är det bästa är att Anneli har funktionshindrade deltagare som har ett hjärta och som vill hjälpa andra i världen. Det tycker jag är jättefint. Alla kan göra lite och det blir stort om alla gör lite. Därför vill jag passa på att tacka mina kunder och Värnamobor som stödjer och köper lotter och struvor och gynnar oss när vi är på stan. De måste ha ett jättetack för allt de gör, säger Linn.
Hon berättar även att det finns planer på att utöka insamlingen. Just nu går det hela inom ramen för frisörsalongens verksamhet, men det finns tankar på att skapa en förening specifikt inriktad mot insamlingarna i Kambodja.
– Anneli har gett mig mycket tips och råd kring det hela och vi har startat upp en liten grupp kring det hela. Problemet som finns i dag är att det är svårt att föra över pengar internationellt, så länge det inte sker genom en förening. Dessutom skulle en förening göra det enklare att samla insamlingarna på ett och samma ställe. Nu blir det att särskilja allting, även om det går bra i dag. Under Tjejvasan i våras samlade vi in 3 000 kronor till brunnsprojektet och i samband med Halvvasan nästa år så samlar vi in pengar till det projektet igen, berättar Linn.