Nyheter

”En resa ur 50 vinklar”: Visionären

Nyheter I sommar berättar David om vårens höjdpunkt: weekendresan till Milano.

Bild på modellen av Silvio Berlusconis helikopter. Till höger syns en tv-skärm som visar en intervju med den karismatiske profilen.

Efter att ha begeistrats över den snygga och stilrena tröjan stannar vi till i högerhörnet. Där finns en modell av fronten på en helikopter. Varför finns det en avbildning av en helikopter på ett fotbolls-museum undrar ni? Jo, det ska jag berätta för er.

Helikoptern tillhörde en Silvio Berlusconi. Namnet kanske klingar bekant? Silvio Berlusconi, den italienske finansmannen, mediemogulen och politikern som grundade det konservativa partiet Forza Italia och som var Italiens premiärminister vid tre olika tillfällen. Men Silvio Berlusconi var mer än en hängiven finansman och framgångsrik politiker. Milanosonen var också en stor fotbollsprofil och hjärtat klappade för AC Milan.
I mitten på 1980-talet räddade han laget från konkurs och han hade stora visioner: AC Milan ska bli världens bästa fotbollslag. Han satsade stora resurser redan från start och framgångarna kom snabbt. Under Berlusconis tid som chef (1986–2017) vann Milan bland annat Serie A åtta gånger och Champions League vid fem tillfällen.

– När han tog mig till Milan sa jag åt honom att han antingen är galen eller ett geni. Har man sett resultaten så kan man svaret, säger Arrigo Sacchi som tränade Milan 1987–1991 och 1996–1997.

Helikoptern på muséet är en symbol för Silvio Berlusconis hängivenhet. Vid sin första hemmamatch som ägare 1986 landade han med sin helikopter på San Siros gräs (!) innan avspark och han tog ofta helikoptern till träningsanläggningen Milanello för att vara nära spelarna och tränarstaben. För mig är det här ett bevis på ett klubbhjärta: att vara närvarande och stöttande i alla lägen. Silvio Berlusconi var ett geni som förändrade italiensk fotboll och vi är många som är tacksamma över att ha få varit en del av hans fotbollsrevolution.

Den 12 juni 2023 somnade den store profilen in och jag kan inte säga annat än att jag saknar honom.

Grazie mille, il presidente!

Taggar

Dela