Nyheter

”En resa ur 50 vinklar”: Utsikten

Nyheter I sommar berättar David om vårens höjdpunkt: weekendresan till Milano.

Bild på utsikten ut ur flygplansfönstret. Du möts av en blå himmel, solen som blir din ledstjärna på himlavalet och ett underbart landskap som ligger för dina fötter.

Jag älskar att flyga. Så enkelt är det. Du möts av en blå himmel, solen som blir din ledstjärna på himlavalet och ett underbart landskap som ligger för dina fötter. Jag fick först möta den här charmen vid 25 års ålder, men även en late bloomer ska njuta till max. Det är underbart att vara fri som en fågel, som Paradis-Oskar sjöng i ”Rasmus på luffen”.

”Det är ogudaktigt att flyga, hade gud velat att människor skulle flyga hade de gett dem vingar”, det menade Linus-Ida i ”Madicken på Junibacken”. I mångt och mycket går det att hålla med henne, men det som är fascinerande i det här fallet är människans besatthet att göra det omöjliga.

Det vi ska komma ihåg är att människan bara har varit ovanför molnen i drygt 100 års tid och att det var först under 1950-talet som charterresor blev populärt. Så så lång tid har inte människan kunnat utforska jorden från luften. Likväl gäller det att ta tillvara på möjligheten så länge den finns. Eller för att citera den skotske filosofen William MacAskill: vill du minska ditt koldioxidavtryck, skänk pengar i stället för att sluta flyga.

Taggar

Dela