Nyheter

”En resa ur 50 vinklar”: En gyllene trio

Nyheter I sommar berättar David om vårens höjdpunkt: weekendresan till Milano.

Jag och Simon tillsammans med Marco van Bastens guldboll.

Efter att fått årets portion av glädje, energi, styrka och rödsvart passion i troférummet kom vi fram till en annan utsökt del av muséet: guldbollsavdelningen. Inom fotbollen belönas framgångar, både på kollektivt men även på individuellt plan. Den främsta utmärkelsen för en enskild fotbollsspelare är Ballon d’Or (Guldbollen) som delas ut av den franska fotbollstidningen France Football varje år.

Utmärkelsen började delas ut 1956 och från början var tanken att priset skulle tilldelas Europas bästa fotbollsspelare, men reglerna har senare ändrats och priset delas nu ut till världens bästa spelare. Flest guldbollar har den argentinske bolltrollaren Lionel ”Leo” Messi som har vunnit åtta stycken, tätt följd av portugisen Cristiano Ronaldo som har vunnit fem stycken.

Men även AC Milan-spelare har genom åren fångat France Footballs hjärta. 1969 krönte mittfältsesset Gianni Rivera säsongen med att bli klubbens förste Ballon D´Or-vinnare. Sedan dröjde det ändå till Berlusconi-eran, men då rasslade det till ordentligt. Tre år på raken (1987 till 1989) vann en Milan-spelare den anrika utmärkelsen: först mittfältsesset Ruud Gullit och sedan anfallsstjärnan Marco van Basten två år i följd. Tillsammans med Frank Rijkaard utgjorde de tre holländarna en supertrio som tog Milan till nya höjder.

En bild säger mer än tusen ord och för mig och Simon var det en självklarhet att ta en bild tillsammans med en av Marco van Bastens två guldbollar som står utställda på muséet. Snacka om en gyllene trio!

Taggar

Dela