Nyheter

”En resa ur 50 vinklar”: Diamanten

Nyheter I sommar berättar David om vårens höjdpunkt: weekendresan till Milano.

Bild på Duomon, en 45 meter hög diamant som sträcker sig mot skyn.

Efter att ha beundrats av Galleria Vittorio Emmanuelle II gick vi ut ur gallerian och kom fram till Piazza Duomo. Vid torget tornar den upp sig: Duomon, en 45 meter hög glittrande diamant som sträcker sig mot skyn.

Katedralen i Milano, mer känd som Duomo di Milano, är en imponerande kyrka som har fem skepp, ett centralt och fyra laterala, med cirka fyrtio pelare, som också korsas av ett tvärskepp följt av koret och absiden. Det centrala långhuset har en höjd av 45 meter och dess konstruktion gjordes i tegel täckt med marmor. Duomon är en av världens största katedraler: den är 157 meter lång och med sina 11 700 kvadratmeter har den kapacitet för mer än 40 000 personer.

Bygget av Duomon började 1386 och slutade 1965. Byggandet av katedralen skedde under en period av fem århundraden under vilken olika arkitekter, skulptörer och konstnärer gjorde sin professionella insats i den berömda ”Fabbrica del Duomo” (katedralfabriken) som var en institution bestående av 300 anställda ledd av arkitekten Simone da Orsenigo. Galeazzo beviljade fabriken exklusiv användning av marmorn från stenbrottet i Candoglia och frikände betalningen av skatter.

År 1389 utsågs fransmannen Nicolas de Bonaventure till chefsarkitekt som gav katedralen ett starkt gotiskt avtryck. Således är utsidan av katedralen täckt av rosa vit marmor samt toppen som avslutas med en oändlighet av tinnar och torn krönta av statyer som betraktar staden. 1774 skulpterade Giuseppe Perego en gyllene kopparstaty som är belägen på katedralens högsta punkt, ”Madonninan” som blev symbolen för Milano.

Duomons gotiska arkitektur, imponerande interiör och rika historia gör den till en av de mest besökta platserna i Europa. Tvärtemot vad man kan tro, trots sina stora dimensioner, är interiören i Duomon otroligt välkomnande. De vackra, färgglada målade glasfönstren som visar scener från Bibeln är synliga och reflekterar ett eteriskt ljus på kyrkans golv. Det är nu möjligt att gå ner för marmortrappan till katedralskatten för att se och uppskatta de paleokristna och romanska föremålen. Det är också möjligt att klättra i katedralens tak för att beundra en spektakulär utsikt över staden.

Vid vårt förra besök i staden tog vi tillfället i akt att vandra runt i Duomon. Det var otroligt att gå runt uppe på ett katedralstak och kunna blicka ut över staden. Att sedan få möta orgelmusik i den pampiga kyrkosalen var en mäktig upplevelse. Åker ni till Milano, gör ett besök i Duomon. Ni kommer INTE att ångra er!

Taggar

Dela