Nyheter

”En resa ur 50 vinklar”: Det åttonde underverket

Nyheter I sommar berättar David om vårens höjdpunkt: weekendresan till Milano.

Bild på San Siro och karaktäristiska pelare som leder in till arenan.

Efter att ha begeistrats av stadionområdet riktar vi nu fokus mot själva arenan. Stadio Giuseppe Meazza (i folkmun San Siro), AC Milan och Inters hemvist eller som jag själv kallar det: världens åttonde underverk. Med plats för 75 923 åskådare så är det den första fotbollsarenan i Italien.

Stadio Giuseppe Meazza invigdes den 19 september 1926 och har fått sitt namn efter den italienske storspelaren Giuseppe Meazza, som spelade för både Inter och AC Milan under 1930- och 40-talen. Tidigare var även det officiella namnet San Siro, vilket också är namnet på det område i vilket arenan ligger, men sedan den 3 mars 1980 (året efter att Meazza avlidit) heter arenan officiellt Stadio Giuseppe Meazza.

På den här arenan har många legendariska matcher spelats, framgångar har firats och spelare blommat ut. Det var här som Gre-No-Li (Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm) skördade stora framgångar i mellan 1949 till 1953. Det var på den här gräsmattan som Cesare Maldini, Gianni Rivera, Franco Baresi och Paolo Maldini nådde legendstatus i den rödsvarta klubben. Det var här som den holländska supertrion Ruud Gullit, Marco van Basten och Frank Rijkaard gjorde AC Milan till världens bästa fotbollsklubb i slutet av 1980- och början på 1990-talet och det var här som Andriy Shevchenko, Filippo Inzaghi, Kaká, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta och många fler under Carlo Ancelottis ledning skapade Europas vassaste fotbollslag under 00-talet.

Välkomna in på arenan!

Taggar

Dela