Nyheter

En plats för mångkultur och gemenskap

Nyheter En mångkulturell förening med god sammanhållning. Så beskriver styrelseledamöter Åkrokens koloniförening. En organisation som nästa år fyller 30 år.

Marie Jörgensson och Robert Rosenqvist ser koloniområdet som ett smycke längs Laganstråket.

Utanför fönstret till kolonistugan sjunker snöflingorna sakta ned från himlen. Det är tisdag eftermiddag och rummet är fyllt av optimism. Robert Rosenqvist och Marie Jörgensson utgör ryggraden i Åkrokens koloniförenings styrelse, i rollerna som ordförande och kassör.

– Jag och min man har varit med hela tiden. När föreningen bildades 1991 hade vi en interimsstyrelse och jag satt som sammankallande i den styrelsen och sedan som ordförande ett flertal år. 1997 kom Robert in i bilden och jag blev styrelsemedlem och senare kassör, säger Marie Jörgensson.

– Det är nog så viktigt att ha en duktig kassör. Det viktigaste för en förening är att ha en god ekonomi och det sköter du galant! Jag är även ordförande i bostadsrättsföreningen där jag bor, med ansvar för 201 lägenheter. Det roligaste med det här arbetet är att vi tar del av allas kompetenser för att hjälpa varandra i hela området, säger Robert Rosenqvist.

Initiativtagare till Åkrokens koloniområde var Värnamo kommun, tillsammans med kolonister och svenska koloniträdgårdsförbundet. Marken där tomterna står skapades genom ett vägbygge.

– När 27:an byggdes blev fyllnadsmassa och matjord över. Det fraktades hit och lades som grund för koloniområdet. Det gick även ett dike mitt igenom området. På den andra sidan om diket var tidigare kommunens snötipp. Hela området fylldes upp och det var så koloniområdet blev till, berättar Marie Jörgensson.

Sommaren 1992 stod de första 10 stugorna klara. I slutet på 90-talet var området fullt med 50 tomter.

  När många från Balkan kom till Sverige ville de sätta sina fingrar i jorden. De skaffade sig tomter här och byggde stugor. Många byggde stora grillar. Jag glömmer aldrig när en bosnisk familj skulle ha ett bröllop. De serverade grillat lamm och sex-sju grillar var i gång. Det var nog en riktig fest, säger Robert Rosenqvist med ett leende på läpparna.

I dag består koloniområdet av hälften svenskar och hälften med invandrarbakgrund. Kort sagt, en mångkulturell plats som inspirerar.

– Jag har snappat upp mycket matrecept och lärt mig mycket om olika kulturer, säger Robert Rosenqvist.

På grund av rådande pandemi har kolonin i år givit en extra betydelse för stugägarna.

– Det har varit full aktivitet här i sommar och på grund av covid-19 har många kunnat lägga sin kreativitet här. Det har satsats mycket på underhåll och renoveringar på området. Flera har byggt förråd och altaner, en person byggde till och med en helt ny stuga. Området har nyttjats till max och när det blir som värst är det tur att vi har kolonin, säger Robert Rosenqvist.

Men allt var inte frid och fröjd på koloniområdet. En av kolonisterna upptäckte under hösten en fördjupad översiktsplan för en ny stadsdel söder om järnvägen, som var ute för samråd.

– När vi började undersöka saken så fanns där en interaktiv skiss. Enligt skissen var halva kolonin bortklippt och det var väldigt lite beskrivet om kolonin i texten. Vi bad våra medlemmar att skicka in synpunkter på detaljplanen.

Mer än tio av medlemmarna skickade in synpunkter till kommunen och två planarkitekter träffade Robert och Marie.

– De berättade att det hade blivit ett tekniskt fel med skissen. I den riktiga skissen fanns hela koloniområdet inplanerad. De berättade att de ska revidera planen och komplettera texten mer. De uttryckte en glädje över att vi hade reagerat så tidigt i processen som vi gjorde och var imponerade över vår verksamhet. Vi hoppas att koloniområdet ska bli en tillgång för Värnamo för en lång tid framöver, säger Marie Jörgensson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar