Nyheter

En kunskapsspridande stund

Nyheter I dag fick citatet ”av jord är du kommen, av jord skall du åter bli” en ny mening i samband med årets första bondefrukost med LRF Värnamo. 

Christer Sandström på Skogsstyrelsen berättar om askåterföring. Bild: David Alin

På plats fanns Christer Sandström från Skogsstyrelsen som berättade om askåterföring. 

När du tar ut skogsbränsle (grot) förs näringsämnen bort. Efter att skogsbränslet eldats finns näringsämnena förutom kväve kvar i askan. Genom askåterföring kompenserar du för uttaget av näringsämnen som skett vid skogsbränsleuttaget. Det är helt enkelt en bra miljöåtgärd för vattnets skull, för miljöns skull och för markens skull, säger Christer Sandström.

Det vanligaste sättet att sprida aska är att en kontrakterad entreprenör sprider aska från ett värmeverk eller en industri. Oftast sker detta med en traktor eller skotare som kör i beståndets befintliga vägar. Maskinen är försedd med spridare som slungar ut askan.

– Skogsstyrelsen har hållit på med det här sedan 1997. Askan tas från värmeverket i Torsvik. Hittills har vi spridit aska på mellan 1 000 till 1 500 hektar och årligen sprider vi aska för Växjö stifts räkning på ungefär 450 till 500 hektar mark. Vi får ut ungefär 20 hektar aska per dygn, säger Christer Sandström. 

Den här processen har flera fördelar.

– Det motverkar försurning av mark och vatten, bibehåller markens produktionsförmåga och kan  

även öka tillväxten på bättre marker, berättar Christer Sandström. 

Aska kan spridas året runt, det kan spridas i bestånd med stickvägar och kan spridas på hyggen, men då är det viktigt att den är väl härdad så att den långsamt avger de ämnen den innehåller. Det bör dessutom finnas vegetation på hygget som kan ta upp den näring som frigörs. I sydligaste och sydvästra Sverige, där stora delar av skogsmarken redan påverkats kraftigt av nederbörd, är det viktigt att aska återförs så att situationen inte försämras ytterligare.

Askan ska innehålla tillräckligt mycket näringsämnen för att göra nytta men inte ha för höga nivåer av tungmetaller eller andra olämpliga ämnen. Före spridning ska askans innehåll av näring och tungmetaller testas enligt Skogsstyrelsens rekommendationer. Askan ska också alltid vara härdad innan den sprids för att inte lösas upp för snabbt. Det görs på värmeverk eller av spridningsentreprenören. Du får max sprida ut tre ton aska per hektar och tioårsperiod och max sex ton per omloppstid, säger Christer Sandström. 

Vid askspridning är det viktigt att upprätta skyddszoner mot känsliga områden fria från askspridning. 

Syftet med skyddszoner är främst att inte påverka vatten eller våtmarker negativt på kort sikt. Skogsstyrelsen rekommenderar att du håller ett avstånd på minst 15 meter mot sjöar och vattendrag, våtmarker, formellt skyddad mark, hänsynskrävande biotoper och tomtmark. Mot diken, annans mark och annans väg rekommenderar Skogsstyrelsen en skyddszon minst på tio meter, säger Christer Sandström. 

Christer Sandström berättar sedan hur du går tillväga om du skulle vilja utföra maskinspridning på dina marker. 

Du ska alltid anmäla maskinell askåterföring till Skogsstyrelsen för samråd minst sex veckor innan du planerar att utföra åtgärden. Kontakta Skogsstyrelsen för att få reda på vad som måste ingå i en anmälan om askåterföring. Därefter får du kontakt med mig, så kommer jag på hembesök så vi kan börja lägga upp en planering. Askan ska alltid testas innan spridning för att säkerställa att halten av näringsämnen är tillräckligt hög och att den inte innehåller för höga halter av tungmetaller och andra olämpliga ämnen. Askan ska också vara härdad innan den sprids så att den inte löses upp för snabbt. Det görs på värmeverket eller av spridningsentreprenören. För din planering och vid en eventuell fastighetsöverlåtelse är det även värdefullt att du dokumenterar var du har spridit aska, vid vilken tidpunkt samt i vilken mängd. Vill ni veta mer om det hela, kontakta mig, avrundar Christer Sandström. 

Taggar

Dela