En kreativ betraktelse
Nyheter Slöjdarna i Värnamo kommun vill uppmärksamma hemslöjden och hantverkstraditioner. Nu visar föreningsmedlemmar upp sin hantverkskraft i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.
Utanför lokalen på Götavägen har de gråa molnen kopplat greppet om fredagseftermiddagen, men innanför dörrarna råder andra känslor. Under de kommande veckorna ställer 15 medlemmar i Slöjdarna i Värnamo kommun ut sina blandade alster i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. När tidningen är på plats under fredagseftermiddagen görs lokalen redan för kvällens vernissage.
– Studieförbundet kom med en förfrågan om vi ville ställa ut. Jag tog vidare förfrågan och många ville visa upp sig. Många av dem är vana från marknaden att visa upp sig och sälja sina alster i gammal god Värnamotradition, men här finns också flera andra som vill visa upp mer privata saker, visa vad vi gör i Slöjdarna och allt inom hemslöjd som vi står för så det var inte svårt att planera ihop det hela. Vi började planera för det hela kring nyår, så det har gått väldigt snabbt att få ihop det hela och det var en väldigt trevlig kväll när alla kom hit med sina saker, så när vi gick hem den kvällen var det mesta klart, säger Lena Carlsson.
Vad kan besökarna vänta sig när man kommer hit?
– Inspiration och att vi bevarar kulturarvet med olika typer av hantverk.. Alla som är med har kunskap och ett intresse för att bevara gamla traditioner, säger Eva Törnroth.
– Nu ska vi bara få i gång ungdomar också som kan lära så länge det finns kvar folk som kan. Det går an att samla på fina saker och göra museum, men om ingen vet hur de ska använda saker så är det ingen mening. Vi måste föra vidare det som inom hemslöjden kallas för det immateriella kulturarvet. När man pratar om hållbart leverne så är precis det här, vad handen kan, som kommer att vara viktigt när vi inte har ström, inga datorer med mera, säger Lena Carlsson.
En av utställarna är Anita Svensson, som ställer ut flera olika kreationer.
— Det ska bli roligt att få visa upp sig. Slöjdande ligger i tiden, så det ska bli kul. En märker att det är skillnader mellan generationerna. Det har varit ett glapp med ungdomarna. De som är i 30-årsåldern handarbetar inte alls på det viset som vi gjorde i samma ålder. Det var fullsmockade kvällskurser inom keramik, konst och fritt skapande, men det finns hopp. I dag lär sig många genom Internet. Mina barnbarn lärde sig virka genom att titta på Youtube-klipp, berättar Anita Svensson.