Nyheter

En hjälpande insats

Nyheter När kriget i Ukraina bröt ut byttes Belarus ut mot det gulblå landet i öst. Nu har över 20 lastbilar från Hestrabaserade ”New Life 4 You” och Tjernobylbarnens Oas passerat Ukrainas gränser. 

När kriget i Ukraina bröt ut byttes Belarus ut mot det gulblå landet i öst. Nu har över 20 lastbilar från Hestrabaserade ”New Life 4 You” och Tjernobylbarnens Oas passerat Ukrainas gränser.  [1/4]

Ulla Winbladhs dygnetruntöppna insamling i hennes garage fylls ständigt på med nya varor, som snabbt skickas vidare.  [2/4]

Insamlingen har fått ett tillskott i form av en vagn avsedd för porslin.  [3/4]

Innanför garageporten ligger tjocka plastkassar som givare får ta med sig hem. De fylls på, skickas till Hestra och hamnar sedan åter hos Ulla.  [4/4]

2003 började Equmeniakyrkan Hestra att köra kläder och annat till Belarus. 2009 kom Donsö Missionsförsamling med i arbetet. Under åren har det gjorts många resor med hjälpsändningar till landet, även med egen buss så att privatpersoner har kunnat göra praktiskt arbete på plats i bland annat staden Novolukoml. 2021 bestämde myndigheterna i Belarus att inga fler hjälpsändningar fick göras trots att organisationen ”New Life 4 You” visste att behovet fanns. De fortsatte att packa av allt som kom in till Hestra och kunde på så sätt skicka hjälpsändningar genom bland annat SAM-hjälpen i Jönköping en grupp i Hillerstorp, som skickade en stor sändning till Estland. När kriget i Ukraina bröt ut påbörjade organisationen ett samarbete med Tjernobylbarnens Oas. Hittills i år har över 20 stora lastbilar med bland annat kläder, hygienartiklar och mat nått fram till de krigsdrabbade områdena.

– Det är helt otroligt att vi har dragit in det här hittills. Vi är otroligt tacksamma över responsen från er i den här regionen. Det vi håller på att samla in till nu är vinterkläder, stearinljus och även små elcentraler. Allt som har med värme att göra är av högsta betydelse just nu, säger Värnamobon Ulla Winbladh och fortsätter:

– Jag kan åka ner med hjälpsändningarna men känner att jag gör bäst nytta här hemma eftersom jag är den enda insamlaren som har öppet hela tiden. Jag stannar i Värnamo för att göra det arbetet eftersom behovet är här och nu. 

När vi för ett och ett halvt år sedan besökte Ulla för första gången hade hon precis startat sin insamling till Belarus. Sedan dess har allt fler människor fått upp ögonen för insamlingen och lämnar in saker, även pantsäckar, i garaget. Allt som allt har hon samlat in över 1 000 kronor på pant, där pengarna går till kläder, bränsle och matköp i Ukraina. 

– Är det något företag som har pant över så är jag jättetacksam. Vi tar även gladeligen emot donationer via Swish eller bankgiro. Även små insatser gör stor skillnad där nere, säger Winbladh.

Flera företag har visat sitt intresse för hjälpsändningarna.

– När Polarbröds fabrik brann ned till grunden fick vi 20 ton bröd av dem, och Värnamo kommun donerade allt trä från gamla Jannelunds förskola i Bredaryd som nu får nytt liv i Ukraina. Vi riktar ett stort tack till dem för deras engagemang och givmildhet.

 Även om insatsen är av god karaktär berättar Ulla Winbladh om invasionens baksidor.

– Våra chaufförer kör dag som natt, men det mest framgångsrika sättet för att nå fram med sändningarna är att köra nattetid. När en av lastbilarna var på väg in i landet körde chauffören rakt igenom en missilräd. Med stor fara för sitt eget liv tog han sig igenom anfallet och möttes på andra sidan av ukrainare som tog emot lasten. De hade själva varit tvungna att köra sina bilar utan lysen på för att inte väcka uppmärksamhet. Det här är en riskfylld men otrolig välbehövlig insats för ett land och en befolkning i spillror. 

——————

Var med och skicka julklappar till Ukraina

Packa enligt listan nedan och skicka gärna med en personlig hälsning på engelska. Slå in klappen och sett en etikett på utsidan märkt med passande mottagare, till exempel ”Girls 2–4 years”.

Paketen lämnas i samband med insamlingarna 3–4 december eller efter överenskommelse med Elisabeth Torstensson 073-641 77 86.

Innehåll:

– Tandborste och tandkram

– Gosedjur och/eller leksak

– Ficklampa med batterier

– Godispåse eller tablettask

– Chokladbit

– Målarbok och pennor

– Fasttvål och en liten handduk

Källa: Tjernobylbarnens Oas

Taggar

Dela