En givande premiär
Nyheter I kväll var det premiär för ”Möt en familj” med Internationella Vänner.
Tre familjer tog chansen att träffa kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) på tu man hand i Rydaholms frikyrka. Tobias inledde samtalet med att fråga deltagarna varför man flyttar till Rydaholm.
– Vi flyttade till Sverige för skogens skull. Vi har kommit till Sverige under åtta års tid, men då först på andra sidan Bolmen där vi känner en familj som har ett hus i skogen. När corona började sprida sig i Nederländerna bodde vi fem personer i ett mindre hus och ville köpa ett större. Först tänkte vi Nederländerna, men sedan började vi titta utanför. Då sa äldsta flickan: ”om vi ska bo i ett nytt land, då vill jag bo i Sverige”. Den yngsta sa ja direkt, så då bestämde vi för att ta ännu en semester i landet. Vi tittade på hus på Hemnet, såg ett som var ute till salu utanför Rydaholm och åkte och tittade. Dagen efter körde vi runt i Rydaholm och såg att här finns en butik, en järnhandel, skola, tandläkare, vårdcentral med mera. Vi köpte huset och använde det först som semesterhus, men numera är det vår permanenta bostad. För oss är Rydaholm en bra småstad och den har allt vi behöver, berättar Marco Van Elst.
Marven Rohlfing och Christine Seidel bytte Bremen mot Rydaholmstrakten.
– Första gången vi var i Sverige var när vi köpte huset här. Vi hittade huset på nätet och valde Rydaholm just för husets skull. I Tyskland var det fullt med människor överallt, här finns det plats på ett annat sätt. I Tyskland hade jag inte mycket kontakt med människor men här är alla snälla, de hälsar på en och tar med en på aktiviteter. Vi bor på en bra geografisk plats där man kan åka i vilken riktning som helst. När vi först flyttade hit åkte vi mest till Växjö och handlade. Efter SFI:n så tror vi att Värnamo är lättare att köra till än Växjö. När vi vill till Ica, Lidl eller köpa kläder så torr vi att Värnamo har allt det vi behöver, säger Marven Rohlfing.
Hur var det att få kontakt med kommunen i början?, undrade Tobias Pettersson (M).
– Det var lätt. Hon svarade på engelska och hade direkt svar på våra frågor. Om du ringer till kommuner i Nederländerna får du ringa många gånger men kan trots det ändå inte få några svar, säger Marco Van Elst.
Van Elst får medhåll av Marven Rohlfing och Christine Seidel
– En stor skillnad är byråkratin som är mycket större i Tyskland jämfört med Sverige, säger Christine Seidel.
– Nu när jag deklarerade behövde jag bara godkänna min deklaration, och jag fick god hjälp av Skatteverket direkt när jag ringde dem. Allt som behövdes var en underskrift. I jämförelse med Tyskland hade det varit en helt annan sak, säger Marven Rohlfing.
Men allt är inte guld och gröna skogar. Kollektivtrafiken är en het fråga och även under det här mötet lyftes synpunkter fram.
– Jag åker med buss till SFI. Ibland börjar jag klockan 7, ibland klockan 9, ibland klockan 12. Det hade varit skönt med bättre tider som gör att jag lättare kan kombinera jobb med SFI, säger en mötesdeltagare.
– Utan bil är det svårt att få tiderna att gå ihop. De slutar klockan 14 och måste vänta till 15-16-tiden innan de kan åka från Värnamo hit, säger Marco Van Elst.
– Ni behöver ha barn på fritids, vilket innebär att det blir långa dagar även för de små, säger Sofia Elmgren.
– Jag har en dotter som läser i Växjö. Fyra av fem dagar i veckan under vintern har tågen inte gått, vilket har inneburit att jag har fått skjutsa henne till Alvesta innan jag sedan sätter mig och åker in till Värnamo för att gå på SFI och göra samma procedur igen under eftermiddagen. Det är inte hållbart och det är dålig kommunikation också, säger Marco Van Elst.
– De sätter ju in ersättningsbussar som ska gå enligt tidtabell, men de brukar aldrig hålla samma tider.
Jag förstår om förseningar beror på mycket snö, men nu har det knappt varit någon vinter i år, säger Tobias Pettersson (M).
Därefter går samtalet över föreningsengagemang och aktiviteter.
– Vad vill kommunen för de som bor utanför Värnamo. Hur tänker man om Rydaholm eller är mycket fokuserat kring Värnamo? Undrar Marco Van Elst.
– Jag tycker att kommunen, i alla fall under de snart ett och ett halvt åren jag varit kommunstyrelsens ordförande, har en samsyn och försöker jobba för att hela kommunen ska leva. VI ska fortsätta göra satsningar i Rydaholm, vi har satsningen på multiarenan, håller på att rusta upp ishallen och satsningen på fritidsgården. Tittar vi inom skolan går en hel del SALSA-pengar hit för att stötta upp verksamheten. Totalt gör vi mycket för att minska brottsligheten i kommunen, vi jobbar mycket för att få till ny industrimark och villatomter för exploatering. Vi gör även mycket insatser inom kulturområdet, såsom satsning på olika utsmyckningar och arbetar för att utöka biblioteksverksamheten, säger Tobias Pettersson (M).
– När man kör runt i Värnamo så ser man mycket blommor och rabatter. Med blommorna blir Värnamo en vacker stad och det hade varit kul om Rydaholm hade kunnat fått bli lite fint med lite blomutsmyckningar, menar Marco Van Elst.
– Det man säger i ett sådant läge är att kommunen har inte så mycket mark för planteringar i Rydaholm. Det behöver inte vara motsättningar till varandra, det kan ju finnas fall där markägare inte har något emot att upplåta mark för planteringar. Sedan är ju detta även en typ av fråga att lyfta för en förening, exempelvis en samhällsförening, avrundar Tobias Pettersson (M).
Inspirerande att höra om hur attraktivt och uppskattat Rydaholm är som bostadsort för familjer från kontinenten. Som inflyttad från storstan kan jag bara instämma! De nyckfulla kollektiva kommunikationerna som lyfts i artikeln minskar dock attraktionskraften för de mindre tätorterna i kommunen. Vi måste tillsammans påminna våra folkvalda i kommun och region om att fokusera på kollektivtrafiken. Detta för att underlätta jobb- och skolpendling, locka folk till de mindre tätorterna, och få dem att stanna!