Nyheter

En givande inblick från insidan

Nyheter Riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) resa till Ukraina blev lärorik och givande på många sätt. – Även när det är som mörkast så ger ukrainarna inte upp. Man håller i och håller ut och det är tydligt att ukrainarna inte kommer att ge upp förrän de har segrat, säger hon till Värnamo.nu.

Matilda Ernkrans och Azra Muranovic tillsammans med Palmecentrets partners SD-platforma.   [1/6]

Matilda Ernkrans och Azra Muranovic i samtal under mötet med Palmecentrets partners SD-platforma.   [2/6]

Matilda Ernkrans och Azra Muranovic i ett skyddrum.   [3/6]

Bild över Kiev.   [4/6]

Bild från Stupade soldaters torg i Kiev.   [5/6]

Bild från Stupade soldaters torg i Kiev.   [6/6]

Tillsammans med partikollegan Matilda Ernkrans (S), riksdagsledamot och vice ordförande i EU-nämnden, och Olof Palmes Internationella Center besökte Azra Muranovic (S) Ukraina under ett par dagar i oktober. På dagordningen stod bland annat mötet med den växande unga socialdemokratiska rörelsen som stöds av Olof Palmes Internationella Center, besök hos parlamentariker och möten med det ukrainska civilsamhället för att visa Socialdemokraternas och Sveriges stöd och solidaritet gentemot Ukraina samt få med sig värdefull information och kunskap att delge riksdagen.

– Själva resan var väldigt intressant i sig. Enda sättet att ta sig in i Ukraina är med tåg, så vi fick flyga ner till Warszawa och åkte sedan därifrån med tåg. Det är ganska speciellt att göra en sådan här resa: det är övernattningståg med ganska så strikta gränskontroller där man går igenom varje passagerare, men ändå så går tågen i tid, vill jag poängtera. Trots att det är krig i Ukraina så går tågen i tid. Vi var i Kiev och det var kanske inte riktigt vad vi från början hade förväntat oss. De har ett folk som tvingats vänja sig vid läget för att vardagen ska fungera. Folket där försöker leva sitt vanliga liv och det vi insåg var att man sprang inte ner i skyddsrummen på samma sätt som vi andra gjorde när vi fick till oss att vi ska gå in i skyddsrum utan ukrainarna väntar på att det ska explodera för att de ska gå ner i skyddsrummen, annars stannar samhället av varje dag. De har en app på telefonen där det regelbundet kommer notiser om ett område blir beskjutet. Om så är fallet behöver man snabbt ta sig ner till ett skyddsrum och så får du sitta där allt från en halvtimme till några timmar. Därefter ska du gå upp och fortsätta jobba och leva ditt liv. Så ser vardagen ut för ukrainarna och har så gjort i mer än 1 000 dagar nu. Då får man också tänka att ukrainarna är ganska slitna, men samtidigt också väldigt bestämda. De ska segra, de ska vinna och det finns inget annat alternativ men man ser också att de är slitna av att leva under sådana här förhållanden.

– Det som vi fick till oss och som man i Ukraina ville trycka på väldigt mycket, både mot parlamentariker, regeringar och partier, är att man är tacksamma för Sveriges stöd. Sverige har hjälpt till med mycket militärt, humanitärt och ekonomiskt stöd till Ukraina. Det är viktigt att fortsätta på samma spår som den socialdemokratiska regeringen satte igång genom att reagera blixtsnabbt med stöd. Och där har vi en bred överenskommelse mellan partierna att det är något som vi kommer att fortsätta göra så länge som det behövs tills att Ukraina har segrat. Men det finns också andra saker som de behöver. De vill gärna ha en inbjudan till Nato och förskynda processen in i EU. De vill samtidigt att man dömer dem efter kriterierna för att komma in i EU, men de anser också att man kan göra det snabbt nu. Förutom det ville de också ha långdistansvapen som de kan skjuta in i Ryssland och det fick de tillstånd för nu förra veckan av Joe Biden.

Vad tar du med dig hem till Sverige från resan?

– Hur ömtålig frihet är, samtidigt som man ser vilket motstånd ukrainarna visar. De håller sina verksamheter öppna, de håller ekonomin uppe, de fixar till vägar och liknande, trots riskerna. Motståndskraften är enorm och där ser man hur ömtålig vår frihet är, men också hur viktigt det är att man aldrig ger upp. Även när det är som mörkast så ger man inte upp. Man håller i och håller ut och det är tydligt att ukrainarna inte kommer att ge upp förrän de har segrat. Även om världen ger upp så kommer de att fortsätta kämpa. Däremot är frågan om de kommer att segra om de inte får stöd, men kämpa kommer de att fortsätta göra. Oavsett läge.

– Det jag också tar med mig är vikten av att vi fortsätter att stödja Ukraina. Det är en vinter som kommer nu, i natt var det tio grader kallt men vi har elförsörjning, vi har bilar och tillgång till bränsle. Det har inte alla i Ukraina. Det har Ryssland varit bra på att strategiskt räkna ut. De har slagit ut både elkraftverk och har eliminerat odlingsbar jord, så man fångar in ukrainarna i vintern, då det både blir kallare och tuffare att komma åt mat. Det här kommer naturligtvis att påverka ukrainarnas ekonomi, eftersom de är en världens största exportörer, men det här kommer också att påverka oss andra i världen, eftersom vi köper in mycket spannmål just därifrån. Det kommer att vara en tuff vinter för ukrainarna och då gäller det att vi från EU:s sida har en samlad långtidsplan, det skulle jag vilja se. Speciellt med tanke på hur det gick i USA-valet så är det otroligt viktigt att Europa förstår vad det är som händer och att Europa förstår att ukrainarna kämpar inte bara för sig själva. Det är den första frontlinjen till oss (i Väst) så de kämpar för alla oss i Europa: för våra värderingar, för våran säkerhetspolitiska ordning och för demokratin och då är det otroligt viktigt att vi i Europa kan möta det och faktiskt se till att mobilisera resurser, både det militära som krävs men också ekonomiska och humanitära så att vi kan förhindra att många människor behöver lämna Ukraina för att de inte klarar av att leva utan el, mat och vatten. Det är otroligt viktigt att ukrainarna får tillräckligt med militära resurser för att kunna försvara sig.

– En till lärdom man tar med sig är att det här sker på riktigt och gäller allas vår säkerhet. Det här är inte bara Ukrainas krig, det är verkligen någonting som kan spilla över och det är otroligt viktigt att Sverige lär sig från Ukraina. Både vad gäller motståndskraft, civilförsvar och totalförsvar men också att vi inte bara tänker på att vi ska rusta upp militärt. Vi måste också rusta upp sjukvård och all vår infrastruktur, vi måste också rusta upp saker som gör att vi blir mobila, för vi kan inte sitta fast och här har ukrainarna visat på hur viktigt lokalstyret har varit. Att man tar ett genomgripande tag i landet, både med kommuner, regioner och staten och faktiskt ser till så att vi både kan mobilisera våra resurser via infrastruktur men också att vi har en sjukvård som kan ställa om ganska snabbt, för det är också något som kommer att behövas. Att vi har ett civilsamhälle som har stödet att kunna ställa om, att vi har kommunala och regionala ledningar som kan ställa om. Det är otroligt viktigt att Sverige faktiskt fortsätter jobba med sitt totalförsvar och investerar i det civila försvaret också, både vad gäller vattenförsörjning, infrastruktur och sjukvård, säger Azra Muranovic (S).

Här nedan kan ni se filmklipp från stupade soldaters torg i Kiev.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar