En färgstark hantverksform
Nyheter I sommar slås ett slag för ett nyfunnet svenskt levande kulturarv.
De gråa molnen tornar upp sig på Apladalens himmel, men innanför marknadsstugans väggar råder andra sinnesförhållanden. Just nu slås ett slag för konst och hantverk i stugans lokaler i form av utställning och drop in-verkstad. Bland annat i skarvsöm, en lapptekniksvariant som delvis har sitt ursprung i Åsenhöga utanför Värnamo. Det som särskiljer skarvsöm från andra lapptekniker är att man med hjälp av förstygn syr ihop två tygbitar med en smal tygremsa (passpoal) i avvikande färg emellan. Stygnen dras åt efter hand som de sys för att krusa den mellanliggande remsan. Remsan klipps sedan ner från rätsidan alldeles intill tyget och bildar på så vis en dekorativ rand som kan se broderad ut.
Traditionellt används främst tygbitar i vadmal och kläde, men även andra material förekommer. Kläde och vadmal är båda vävda och valkade tyger i ull, men tygerna framställs och bearbetas på något olika sätt. Varken vadmal eller kläde fransar upp sig när man klipper i det och detta gör att det lämpar sig väl för att sy skarvsöm. Skarvsömstekniken, precis som andra lapptekniker, ger möjlighet att ta tillvara på spillbitar i olika material.
Skarvsömmade föremål har i många fall en karaktäristisk mönsterbild som är uppbyggd av geometriska former som stjärnor, timglas, kvadrater, trekanter och romber. De är färggranna och ofta dekorerade med broderier och applikationer.
– Skarvsöm blev i mars månad ett av Sveriges nya levande kulturarv, det finns mycket lokalt ursprung kring tekniken och en del av detta kulturarv visas upp här i stugan. Bland annat har vi gjort en replika av mönstret till en kudde med skarvsömsmönster som ligger i prostgården här i Apladalen. Kudden har närmare 250 år på nacken. Under de åren har kudden skiftat färg, men när vi undersökte kudden på insidan så kunde vi urskilja vilka originalfärgerna var, så vi gav oss på att göra en replika på den. Det blev till ett grupparbete där flera personer tog sig an varsin del, som sedan sammanfogades till slutprodukten. Det var en fantastisk process, säger Lena Carlsson i Slöjdarna i Värnamo kommun.
Kuddar och nåldynor samsas med bland andra en pall och inte minst en stol. Bakom kreationerna står Linda Petersson, ursprungligen från Värnamo och som bor i London. Sedan 18 år tillbaka arbetar hon som möbeltapetserare.
– Jag har verkligen världens bästa jobb. Jag får ta isär och sätta ihop möbler och ge dem nytt liv, berättar hon.
I ena hörnet står en svartfärgad stol, omdesignad i skarvsömsteknik.
– Jag skulle göra en knäoperation och behövde ha ett projekt för att stilla tiden. Min chefs partner är antikhandlare. Jag sa till honom att jag skulle vilja göra skarvsöm på en stol och frågade om han hade en stol till över. Då berättade han att han hade en i källaren som han inte hade fått sålt, så jag fick den gratis. Den var perfekt för arbetet eftersom jag kunde jobba med ganska så mycket raka bitar. Det var en enkel möbel som passade perfekt till att sy ihop bitar för, helt enkelt.
Ett par veckor senare hade den gamla stolen förvandlats till en geometrisk färgklick som minst sagt väcker liv i ens fantasi.
– Det roligaste av allt är att jag har enbart använt mig av återvunnet material som jag tagit tillvara på från möbelverkstaden, berättar hon.
Stolen fraktades från London till Värnamo för leverans hem till Lena Carlsson.
– Det kom ett bud en dag och berättade att jag skulle få ett paket. Jag hade inte beställt något paket tänkte jag först. Budet berättade att det var ett ovanligt stort paket. Till slut så började jag förstå att det måste vara Lindas stol som har kommit, skrattar Lena Carlsson.
Stolen togs till marknadsstugan där den och en pall signerad Linda Petersson finns att beskåda. För att uppmärksamma skarvsömstekniken ytterligare så kommer stolen att ingå i en utställning på Jönköpings läns museum nästa sommar. En annan person som anammat skarvsömstekniken är Maria Haneskog.
– Det som är så roligt med den här tekniken är att det finns så mycket att göra. Man kan göra det smått, man kan göra det jättestort. Alla möjligheter finns, säger hon.