En enkel insamling till behövande i Belarus
Nyheter ”Det går att göra mycket med lite”, tänkte Värnamobon Ulla Winbladh och startade en insamling till Belarus.
Garaget på Blomstervägen håller på att fyllas. Inne i hörnet huserar sopsäckar fulla med allt från kläder och leksaker till hygienartiklar. För Ulla Winbladh har insamlingen till Belarus blivit en vardag.
– Garaget står öppet dygnet runt, så folk kan kliva rätt in och lämna saker. Det viktigaste är att det är helt och rent. Att det är så enkelt är det som gör att det fungerar. Blir det för stort och omständligt så blir det inte roligt. Att dela med sig är för mig det viktigaste man kan göra och ett enkelt koncept är oftast det bästa, säger Ulla Winbladh.
Hon fick inspirationen till insamlingen genom en kollega på Värnamo kommun.
– Vi hade en sjuksköterska från Belarus hos oss. Jag har varit en hel del utomlands och hon frågade om jag om inte skulle åka till Belarus också. Hon satte mig i kontakt med organisationen ”New Life 4 You” från Hestra som anordnar hjälpsändningar dit. Jag och en väninna åkte med på den sista resan innan pandemin och det var en omvälvande upplevelse. Jag var så påverkad när jag kom hem så chefen undrade om jag inte behövde sjukskriva mig.
Med upplevelserna i bagaget bestämde sig Ulla Winbladh för att börja samla in saker att skicka ned till Belarus.
– Jag har fyllt garaget ett antal gånger. Organisationen hade ingen uppsamling i Värnamo och jag såg den möjligheten. Responsen har varit fantastiska, där jag bland annat fått in mycket material via goda vänner och sociala medier, allt enligt mun till mun-metoden. Det är flera personer som har som städat ur dödsbon som har hört av sig och lämnat saker, även företag har varit här och lämnat material. Att ha garaget öppet så folk bara kan gå rätt in och lämna saker även medans jag är jobbar underlättar något oerhört. Det går att göra väldigt mycket med lite.
Återbruk ligger Ulla Winbladh varmt om hjärtat. I hörnet finns en röd platslåda uppmärkt ”garn”. Lådan fylls och sedan delar Winbladh ut garnet till ett engagerat gäng damer som stickar klädesplagg av dem.
– Nu i pandemitider har damerna bara suttit hemma. De ser det här som en möjlighet till att vara kreativa. Jag hörde om en kvinna i nätverket i Hestra, som fick ihop 136 par strumpor på ett helt år. Varje människa som stickar gör skillnad.
Projektet ”rocka sockan”, som syftar till att slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter, uppmärksammas i insamlingen genom att allt stickat material går i olika färger. Nästa höst går Ulla Winbladh i pension och ambitionen är att utöka verksamheten.
– Jag vill få ut en utökad spridning för insamlingen. Eventuellt kan det bli så att jag åker någon resa till Hestra och packar grejer inför resorna. Har ni något material ni känner kan vara av intresse för andra behövande, kontakta mig. Även bidrag till bränslekostnaderna för transporterna välkomnas.
Fotnot: New Life 4 You är engelska och kan översättas med ”Nytt liv för dig”