Nyheter

En aktivitet med fokus

Nyheter Under förmiddagen fick nyfikna skolungdomar prova på och lära sig mer om foto i Kulturskolans lokaler.

Under onsdagsförmiddagen fick sju ungdomar i åldrarna tio till 13 år lära sig mer om foto under kursledaren Magdalena Johanssons ledning.  [1/4]

Nyfikna deltagare använder en systemkamera för första gången.  [2/4]

Nyfikna deltagare använder en systemkamera för första gången.  [3/4]

Fokus och bildkomposition står i fokus.   [4/4]

Fokus, komposition, bländare, slutare. Det är några av termerna som talas om inom fotovärlden. Under onsdagsförmiddagen fick sju ungdomar i åldrarna tio till 13 år lära sig mer om foto under kursledaren Magdalena Johanssons ledning. När tidningen kommer på besök har klockan slagit tio och det är dags för bildgenomgång och kamerateori.

– Vad betyder fokus i en bild? frågar Magdalena Johansson kursdeltagarna.

– Att man ska fokusera på sitt mål, säger en deltagare.

– Helt rätt. Vi vill att det vi fotar ska vara skarpt, att det ska finnas en fokuspunkt helt enkelt. Vi fokuserar när vi sitter i klassrummet och lyssnar på läraren, ni fokuserar nu för att ni lyssnar på mig. Vi fokuserar med en kamera för att få en skarp bild. Tittar ni på varandra så ser ni att ansiktena blir fokuserade och att bakgrunden blir suddigare än det som är framme, då har ni helt enkelt era fokuspunkter på varandra och det är samma sak med kameran, säger Magdalena Johansson.

Eleverna visar upp exempel på selfies, porträttbilder och färg- och svartvita bilder, alla tagna med mobil. Efter genomgången är det dags för dagens stora höjdpunkt: att få använda en systemkamera för första gången.

– Ett bra exempel på att ha med sig en systemkamera är exempelvis på en resa. Det blir en helt annan bildkvalitet än om du enbart fotar med mobilen, eftersom systemkameror har mer pixlar vilket möjliggör att bilderna kan tas i högre upplösning.

Kursledaren Magdalena berättar om olika grundläggande kamerainställningar.

– Om du använder autoläget gör kameran allt inställningsarbete, vilket gör att du enbart kan fokusera på att ta bilder och hur du tar dem. När du använder det semiautomatiska läget P ställer kameran in bländaren och slutartiden åt dig, säger hon.

Dessutom möjliggör P-läget att kameraanvändarna själva får avgöra om de vill använda den interna blixten eller inte. På P-läget får fotografen själv också möjlighet att ställa in bildens ljuskänslighet, det så kallade ISO-värdet. Genom att öka ISO-värdet släpps mer ljus in till kamerasensorn och bilderna blir därmed ljusare, vilket är användbart i sämre belysning. Efter den grundliga genomgången släpps ungdomarna fria att se världen genom en systemkameralins.

– Det här är häftigt. Man känner sig som en paparazzi, säger en deltagare.

– Jag drömmer om att skaffa en filmkamera så att jag kan sitta hemma och göra egna filmer, säger en annan deltagare.

Kolla in Davids bildspel från prova på-stunden nedan!

Värnamos nya stjärnfotografer tar fokus!  [1/13]

  [2/13]

  [3/13]

  [4/13]

  [5/13]

  [6/13]

  [7/13]

  [8/13]

  [9/13]

  [10/13]

  [11/13]

  [12/13]

  [13/13]

Taggar

Dela


Lämna ett svar