Nyheter

En aktiv mässa med framtiden i fokus

Nyheter Under onsdagsförmiddagen arrangerades den första aktivitets- och digitaliseringsmässan på Mötesplats Expo.

Bilder: David Alin/Privat

Den första aktivitets- och digitaliseringsmässan på Mötesplats Expo lockade nyfikna aktivitetsombud.  [1/16]

Den första aktivitets- och digitaliseringsmässan på Mötesplats Expo lockade nyfikna aktivitetsombud.  [2/16]

Den första aktivitets- och digitaliseringsmässan på Mötesplats Expo lockade nyfikna aktivitetsombud.  [3/16]

Demenssamordnare Jonna Kaker höll i en föreläsning.   [4/16]

Demenssamordnare Jonna Kaker höll i en föreläsning.   [5/16]

Demenssamordnare Jonna Kaker höll i en föreläsning.   [6/16]

Psykiatrisamordnare Jenny Aggebrink höll i en föreläsning.   [7/16]

Anhörigsamordnare Anna Tillberg höll i en föreläsning.   [8/16]

Anna Tillberg, Jenny Aggebrink och Jonna Kaker summerade sina föreläsningar med glädje.  [9/16]

Aktivitetssamordnare Mari-Anne El-Nagar, IT-utvecklaren Janko Bozicevic och samordnaren Annika Gof Anderberg var glada över intresset för dagens mässa.  [10/16]

Bild på några av de tekniska hjälpmedlen Janko Bozicevic visade upp.  [11/16]

Bild på olika tekniska hjälpmedel.  [12/16]

Bild på aktivitetslådorna.   [13/16]

Takkten AB utövade qigong med besökarna.  [14/16]

Marina Johansson, Catarina Strand, Liliya Kasyanenko, Tick Burman och Sandra Soldat besökte mässan. De uppskattade den.  [15/16]

Jan på Mediacenter föreläste om Seniorportalen.  [16/16]

Mässan riktades till kommunens aktivitetsombud på särskilda boenden. Fem olika aktörer med anknytning till omsorgsförvaltningens verksamhet visade upp sitt utbud av fysiska och digitala hjälpmedel och det bjöds på ett flertal föreläsningar med olika teman.

– Vi vill lyfta vikten av att ha en social samvaro på våra boenden. När jag började min tjänst som aktivitetssamordnare i höstas började jag tänka direkt hur gör vi för att lyfta just de här tankarna och frågorna. Jag tog kontakt med Janko Bozicevic (IT-utvecklare på omsorgsförvaltningen) och så föddes idén till den här mässan. Vi hoppas att det ska vara en ledstjärna i vår verksamhet, säger Mari-Anne El-Nagar, aktivitetssamordnare på omsorgsförvaltningens förebyggande enhet.

– För oss handlar det om att de aktivitetsombud som besöker mässan ska ta med sig sina intryck ut i våra verksamheter. Vårt arbete utgår alltid från brukarens behov och den här mässan blir som ett levande nätverk, där ombuden fångar upp de senaste trenderna, säger Anna Tillberg,

Janko Bozicevic visade upp olika digitala verktyg och hjälpmedel. Bland annat VR-glasögon, en stor surfplatta med olika appar kallad Yeti tablet samt det interaktiva spelverktyget Tovertafel.

– Jag har även med hjälpmedel för matning samt läkemedelspåminnelser. Även en produkt som Google Home som används mycket hemma kan vi använda inom gruppbostäder och särskilda boenden. Bland annat för att läsa upp nyheter, berätta för brukarna vad det för väder ute, spela musik, styra belysning med mera. Sedan spelar vi även upp två tv-inslag som berättar om när jag lärde skolelever att programmera som i sin tur lärde de äldre på Linneberg att programmera. Det blev ett mycket populärt projekt. Glädjen var enorm och de fick då bland annat testa på VR-glasögon och andra produkter som vi har. Eleverna tyckte det var fantastiskt kul att få besöka de äldre på boendet. Flera av de äldre var gamla lärare så de berättade hur det var på deras tid och eleverna var jättenyfikna på det, det var jättekul, säger Janko Bozicevic.

Marina Johansson, Catarina Strand, Liliya Kasyanenko, Tick Burman och Sandra Soldat besökte mässan. De uppskattade den.

– Även om vi har koll på de mesta hjälpmedlen som ställdes ut så är det skönt att få en påminnelse om vilka hjälpmedel och verktyg som finns tillgängliga inom vår verksamhet. Aktivitetslådan är ett riktigt bra verktyg att använda, säger kvintetten.

Taggar

Dela