Emmy är årets primärvårdsstjärna
Nyheter Förbättringsarbete är en väldigt viktig del av arbetet i Region Jönköpings län. Under onsdagen fick Emmy Lindqvist, sjuksköterska på Apladalens vårdcentral, ta emot pris som årets primärvårdsstjärna. – Det känns väldigt roligt, säger hon.

Emmy Lindqvist, sjuksköterska på Apladalens vårdcentral, fick under onsdagen ta emot pris som årets primärvårdsstjärna. Foto: Johan W Avby
För 21:a året i rad äger Utvecklingskraft rum i Region Jönköpings län, platsen är som vanligt Qulturum på Ryhovsområdet i Jönköping.
Utvecklingskraft håller på i två dagar, och den första dagen var vikt åt primärvård, och det var också där som priset till Årets primärvårdsstjärna 2024 delades ut.
Men när vinnaren väl korades, ja då var hon med på telefon, och anledningen till det är enkel.
– Jag hade med mig min två månaders bebis och presenterade mitt arbete, för egentligen är jag mammaledig just nu. Därför avlägsnade vi oss tidigare. Hade jag haft misstankar om att få ett pris hade jag såklart stannat kvar. Men det trodde jag aldrig. Det var så många bra förbättringsarbeten!, säger Emmy Lindqvist.
Kan du berätta kort om vad ni har gjort för arbete som ledde fram till vinsten?
– Vi har valt att starta upp en hjärtsviktsmottagning med mål att minska inläggning, öka livskvalité och främja en mer jämlik vård för patienter med hjärtsvikt. Detta eftersom att hjärtsvikt är en av de vanligaste orsakerna till inläggning hos patienter över 65 år. Samt att vi sett att vi på vår vårdcentral har haft bristande rutiner och kompetens kring hjärtsviktsbehandling och att det varit olika hur dessa patienters behandling sett ut.
Vad har skillnaden blivit för våra invånare?
– Skillnaden är att patienter nu har en mer jämlik vård, bättre optimerade i sin hjärtsviktsbehandling och en ökad livskvalitet. Minskning av inläggning har vi ännu inte kunnat se men hoppas kunna se resultat snart.
Har det här arbetet underlättat något för dig och dina kollegor i vardagen?
– Vi har en läkare, Hanna Karlgren, som är kopplad till mottagningen för att stötta upp i hjärtsviktsbehandlingen. Detta underlättar för andra läkare och sjuksköterskor. Och med ett tydligt flödesschema, arbetssätt och stöttning så har det underlättat för oss alla.
Invånarnas röst viktig
Årets tema för Utvecklingskraft är ”Invånarkraft – kompass för hållbarhet och hälsa” och länets 40 vårdcentraler arbetade under 2024 utifrån temat ”Hur tar var och en ansvar för sitt arbete och underlättar för steget före och efter?” Vi lyfter även 2025 års tema som tar utgångpunkt i följande fråga: Hur vet vi att gjorda förändringar är förbättringar utifrån Esthers perspektiv?
Och hur vet man det? Jo, genom att prata med patienterna om hur de upplever förändringarna som har gjorts.
Jesper Ekberg arbetar både på Region Jönköpings län som folkhälsoutvecklare och nationellt på SKR med förebyggande arbete, och han förklarar mer om arbetet som ligger bakom.
– Arbetet med förbättring och utveckling är en del av vårdcentralernas grunduppdrag i regelboken. Arbetet gäller samtliga 40 vårdcentraler inom Region Jönköpings län. Det här har tuggat på i många år, det känns inte längre som ett projekt, säger han.
Arbetet sker systematiskt där man använder sig av teman varje år och där vårdcentralerna kommer tillbaka med en plan kring vad de vill utveckla. De som inte får godkänt i sitt arbete får stöttning för att kunna vässa sitt tema och sedan genomförs arbetet under resterande del av året. På Utvecklingskraft presenterar alla vårdcentraler sina lärdomar och goda erfarenheter får spridning.
En viktig grund i förbättringsarbetet är dels att få med patient-/invånarperspektivet och vad som har bäst relevans och nytta för Esther och verksamheten, dels att det finns en systematik för genomförande och uppföljning av resultat. Förbättringsarbetet berör dessutom ofta samverkansförmågan med andra samhällsaktörer, såsom kommuner, civilsamhället, anhöriga och andra verksamheter inom vår organisation för att inte hamna i stuprör.
Under Utvecklingskraft kan alla deltagare rösta genom att ta del av presentationer och postrar. Även våra patientrepresentanter har en roll att bidra.
Källa: Region Jönköping