Nyheter

Einarsson (C): Landsbygdsskolorna är ovärderliga

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Bengt Einarsson (C).

Bengt Einarsson (C). Bild: Privat

Globalt

Det pågår en diskussion om att Sverige ska förbjuda internationella adoptioner. Vad tycker du om det? 

– Adoptioner är en del i familjebildningen som har lång och ofta en positiv historia, med fokus på barns bästa och att ta tillvara emotionellt och känslomässigt utrymme hos par i vårt land för barn över världen. Såvitt kan överblickas är utfallet gott för de enskilda. Barnen och föräldrarna. Vi har en tradition från inte minst vårt folkrörelseutvecklade land (kyrkor med flera ideella sammanhang) att underlätta och stödja utsatta barn i olika delar världen. Vi talar om världens barn som gemensamt ansvar.

 

Europa

EU-länderna har sagt ja till permanenta tullavgifter på elbilar från Kina. Hur ser du på beskedet?

– I den frågan är EU:s bedömning en bra utgångspunkt för att undvika beroende från statssubventionerade produkter. Vår egen region, GGVV, behöver få utrymme för att medverka i nya klimat- och transportlösningar.

 

Nationellt

Politiker utsätts för tomatattacker. Hur ser du på dagens politiska klimat? 

– Det är klart att sådana extrema yttringar inte hör hemma i vår demokrati. Det politiska klimatet är polariserat och ytterpartier tog exempelvis för sig i EU-valet. Samverkan/samlingsstyre i mitten med styrformer som även inkluderar minoritetsinflytande som ju i praktiken hör till vårt kommunala styrelseskick borde prövas på alla nivåer.

 

Kommunen

Hur ser du på landsbygdsskolornas framtid? 

– Dessa för barn och föräldrar otroligt viktiga skolor bör betraktas som ovärderliga där de finns i dag. De konsultutredningar som beställts verkar i flera avseenden ha som syfte att i storstadens perspektiv tyvärr dra fram det som talar emot mindre enheter i Finnveden blomstrande landsbygd. Tvärtom ger de goda skolresultat och fyller en viktig pedagogisk och social funktion, något som konsulterna från Stockholm missat helt. Friskolan bör aktivt prövas av BUN och kommunen. Detta genom att erbjuda föräldrar möjlighet att med elevpeng, lokaler och utvecklingsstöd ta ett eget ansvar för barnens väsentliga pedagogiska och sociala utveckling i lokala friskolor, helt utanför skolkoncernerna. Den danska folkskolan/friskolan bör utgöra modell. En utredning om att omsätta danska friskolan/landsbygdsskolorna till svenska förhållanden gjordes under den förra regeringen. Kör i gång och tänk över partigränser i GGVV.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Einarsson (C): Landsbygdsskolorna är ovärderliga

Svar till Ingvar!
Det är väl känt bland Centerpartiets medlemmar i Värnamo att Maria Johansson under ett antal år drivit frågan om att delar av landsbygdsskolorna ska läggas ned och dess elever ska flyttas till större skolor i kommunen. Hennes inställning i frågan är anledningen att hon hon inte fick förnyat förtroende från våra medlemmar vid nomineringsstämman i november 2022.
Trots att Maria Johansson inte hade stöd av partiets medlemmar väljer hon att kandidera till posten som BUN:s ordförande. Med stöd av övriga allianspartier och delar av oppositionen väljs hon till ordförande vid valet i kommunfullmäktige. Mot beslutet reserverar sig tre Centerpartister.
Maria Johanssons agerande i frågan – att låta sig väljas mot partiets vilja – har lett till att hon själv valt att lämna partiet istället för att bli utesluten, vilket annars blivit fallet. Hon är inte längre medlem i partiet. Nu söker Maria Johansson stöd hos oppositionen och delar av alliansen för att fortsätta driva frågan om nedläggning av årskurserna 4-6 på landsbygdsskolorna. Centerpartiet och dess medlemmar motsätter sig detta! Vi är tacksamma för alla som vill hjälpa till att stötta bevarandet och utvecklandet av landsbygdsskolorna.
Vi förstår om du är besviken på hur denna fråga fortlöpt, det är vi också.
Eva Eriksson ordförande i Centerpartiet i Värnamo kommun

Om nu Centern värnar om landsbygdens skolor, varför låter man sin företrädare i BUN verka för att ta bort landsbygdens skolor? Och kör inte med snacket att hon är partilös, alla fattar ju att hon jobbar för C:s räkning. Är det bara inte ett sätt för C att slippa ansvar och sedan kunna hävda att det är inget vi stödjer. Som en C-väljare kan jag inte längre se att ni är för landsbygden. Nu finns det bara ett alternativ som vill bevara landsbygden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *