Nyheter

Efter pandemin – antalet fall av Hepatit B ökar igen

Nyheter Efter två år med kraftig nedgång så kunde man ifjol återigen se en ökning av antalet fall av Hepatit B i Jönköpings län – ökningen är i många fall kopplade till migrationen.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Hepatit B klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och är en smittspårspliktig sjukdom. Under 2022 rapporterades 28 fall i Jönköpings län in till regionens smittskyddsläkare.

Sjukdomen sprids sexuellt eller via blod och orsakar en inflammation i levern. I många fall märks inte sjukdomen av, men vissa kan behöva sjukhusvård. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, men desto vanligare i flera andra länder.

Efter att Jönköpings län åren 2020 och 2021 sett en drastisk minskning av antalet anmälda fall så ökade det igen under 2022. Fjolårets 28 fall är i paritet med de fall som registrerades 2017 till 2019.
– Antalet nyupptäckta fall av Hepatit B påverkas i stor utsträckning av migrationen, då en stor majoritet av fallen är smittade utomlands. Under pandemin var invandringen till Sverige mycket låg och vi upptäckte ovanligt få nya fall av. Även om vi såg en viss ökning under 2022 så ligger antalet fall på en betydligt lägre nivå än tillexempel åren 2014 till 2016, berättar regionens smittskyddsläkare Malin Bengnér.

De år Malin Bengnér refererar till ovan så var snittet antalet på rapporterade fall av Hepatit B i Jönköpings län 85 stycken per år.

19 av de 28 fallen som rapporterades in ifjol var fall där personerna smittats utomlands.

Hur det ser ut gällande Värnamo och Vaggeryds kommuner är dock svårt att få en bild av.
– Alla sexuellt överförda infektioner anmäls utan identitet till Folkhälsomyndigheten och till smittskyddsläkaren i respektive region, således går det inte att ta ut statistik på kommunnivå, berättar Malin Bengnér.

 

Taggar

Dela