Duon som letar efter muslort på restaurangen
Nyheter Miljöförvaltningen i Värnamo gjorde under 2016 inte mindre än 180 olika besiktningar.
– Sammanlagt har vi 300 olika objekt här i kommunen.
– Men vi besökare inte alla varje år, berättar Gulvayar Shuma.
Vid sina besök har de en diger lista av punkter som ska kontrolleras.
I bland kontrolleras bara några av dessa, i vissa fall så blir det en stor kontroll.
En viktig punkt som kontrolleras handla om spårbarhet, att kontrollera varifrån livsmedlet är inköpt.
Om det står på menyn att restaurangen bara serverar svenskt kött, så kan det bli problem om Miljöförvaltningen hittar följesedlar som tyder på att stället handlat kött från utlandet.
När det gäller mer omfattande inspektioner så har livsmedelsinspektörerna en diger lista som de kan gå igenom.
Mycket handlar om hygien, att de som hanterar maten är noga med rengöringen, både av sig själva och platsen där maten förvaras.
I skrymslen och vrår så letar det efter tecken på skadedjur, eller som det visar sig några gånger, spår efter mus- och råttlortar.
Som näringsidkare finns det väldigt många regler att känna till följa för att få hantera livsmedel.
Kunskapsnivån blad dessa verkar vara tämligen konstant över åren.
– Jag har arbetat med detta i sju år och det har varken blivit bättre eller sämre under den tiden, fortsätter Gulvayar Shuma.
Ett återkommande problem när det gäller mathanteringen är hur vissa restauranger tillreder sina kebabsåser.
– Ingen säger att det är så, men jag misstänker att det används elektriska cementblandare i vissa fall, säger hon.