Nyheter

Du behövs – din insats gör skillnad

Nyheter Under fredagseftermiddagen gjorde Frivilliga försvarsorganisationer länsturné och det var dags att besöka Gummifabriken i Värnamo och räddningstjänsten i Vaggeryd. Vi fanns på plats och träffade frivilliga som söker frivilliga. 

Frivilliga försvarsorganisationer på turné  [1/9]

Bengt-Olof Svensson, till vänster, lockar Lukas Ojala, från Vaggeryd, till bilkåren  [2/9]

  [3/9]

Susanne Bäckström från Blå Stjärnan informerar  [4/9]

  [5/9]

  [6/9]

Alexander Sövgren gillar att prata i radio och sköter bland annat säkerhetssamband vid länets rallytävlingar  [7/9]

  [8/9]

  [9/9]

Egentligen skulle turnén vara förra året men då satte pandemin stopp och visst, just i dessa dagar när oroligheterna sprider sig i världen, kan tyckas att tillfället faktiskt blev mer lämpad. Vi åkte till räddningstationen i Vaggeryd där olika aktörer visade upp vad man kunde hjälpa till med. 

Bengt-Olof Svensson från Nässjö är inom Försvarsutbildarna och berättar: 

– Vi är här för att informera om de frivilligorganisationer som finns i länet. Vi kommer precis från Värnamo och nu är vi här i Vaggeryd. Man kanske inte riktigt vet vad man kan hjälpa till med. Men vi har alla möjligheter inom vår organisation, säger Bengt-Olof Svensson och hjälper Susanne Bäckström från Hillerstorp och Svenska Blå stjärnan, att plocka upp diverse informationsmaterial. 

– Blå stjärnan är riktad mot Jordbruksverket. Vi tar hand om djur när hjälp behövs, berättar Susanna Bäckström och undrade om vi hade koll på krisen? ”Med husdjur i hushållet är det viktigt att vara påläst eftersom det är vi som har yttersta ansvaret för att våra djur ska må bra.” I fickformatsinformationen finns att läsa att ”Hundar kan inte svettas ut värmen utan hässjar för att få ner temperaturen, det är därför viktigt att hålla koll på hunden om det blir riktigt varmt. En katt vars päls blir blöt förlorar sin isolerade förmåga vilket gör den känslig för kyla. Glöm inte att ha krisberedskap hemma för dina husdjur, vattendunkar, extrafoder, extra bomaterial till gnagaren eller kaninen, extra örngott till ormen för att hålla värmen eller extrafilten till hunden som är känslig för kyla. En transportbur är bra att ha ifall du måste evakuera ditt husdjur”. 

– Här finns något för alla som är intresserade av att göra något frivilligt. Man kan inte förlita sig på att någon annan löser det. Kommunen ansvarar för vård- och omsorgsboende samt skolor, men vi andra som kanske bor i lägenheten där borta, säger Bengt-Olof Svensson och pekar rakt över järnvägsstationen i Vaggeryd och nämner att en person gör av med 140 – 160 liter vatten per dygn…

Kurt Lindberg från Taberg finns på plats och nämner att ”Alla organisationer behöver föryngras, men det kan vara bakgrund och framför allt intresse som styr vilken del man väljer. Vi har en lastbilschaufför här som hjälper oss, men han jobbar som kock när vi är ute på uppdrag. Och han lagar rackarns go mat också”. 

Reportern träffar på Alexander Sövgren, Forserum, som är på plats från FRO (frivilliga radioorganisationen). Alexander är en av radiosambandets funktionärer när rallytävlingar arrangeras i länet. Han gillar att vara sambandslänk… 

– Trivs med radio och på den vägen är det. Jag tycker det är en samhällsservice. Vi jobbar mycket med sambandsservice vid rallytävling och är en viktig säkerhetsdel i tävlingarna. Jag är också med i den regionala resursgruppen som finns i länet. Jag har alltid gillat radio och när jag gick med i FRO fick jag så mycket kunskap samt mer förståelse för samhället, berättar Alexander Sövgren. 

Under frivilliga försvarsorganisationers vingar finns: Frivilliga Automobilkårens Riksförbund, Frivilliga Flygkåren, Frivilliga Motorcykelkårens Riksförbund, Frivilliga Radioorganisationen, Flygvapenfrivilligas Riksförbund, Försvarets Personaltjänstförbund, Insatsingenjörernas Riksförbund, Sjövärnskårens Riksförbund, Svenska Blå Stjärnan, Svenska Brukshundsklubben, Svenska Fallskärmsförbundet, Svenska Försvarsutbildningsförbundet, Svenska Lottakåren, Svenska Pistolskytteförbundet, Svenska Röda Korset, Svenska Skyttesportförbundet, Sveriges Bilkårers Riksförbund och Sveriges Civilförsvarsförbund. 

Taggar

Dela