Nyheter

Drömprojektet som blev verklighet

Nyheter Elin Ljungqvist och Maria Eklind för kulturarvet vidare hos bygdens ungdomar.

Maria Eklind och Elin Ljungqvist berättade för sommarlovslediga ungdomar på "Sommarkul" i Vaggeryd att Midsommarhelgen inte är så svensk som många tror...

Målgruppen för projektet är i huvudsakligen riktad till ungdomar som är 13 – 25 år och under tre år ska Elin och Maria få ungdomar intresserade av sitt och andras kulturarv.

– Vi ska utmana, utforska, upptäcka och utveckla kulturarvet och det kan handla dels om hur man bevarar sina egna traditioner. Hur gör man med sina traditioner om man kommer hit som ensamkommande? Hur tar man emot sitt nya lands kulturarv, säger Elin Ljungqvist från Skillingaryd.

Elin, som är historiker, har nu tillsammans med Maria Eklind från Vaggeryd startat upp sitt drömprojekt genom studieförbundet Vuxenskolan och 5,8 miljoner har tilldelats projektet som sträcker sig över hela länet. Maria har tidigare varit frisör, men har alltid varit intresserad av slöjd och kulturhantverk och gick en ettårig textilgrundutbildning på folkhögskolan i Värnamo och därefter ledarskap i slöjd och kulturhantverk.

– Jag har hoppat runt på lite småprojekt och arbetat med regionen och kulturprojekt. Elin, som har jobbat med Tidsbron i Vaggeryds kommun, kände jag inte sedan tidigare men tyckte att vi skulle göra något tillsammans och nu blev det Kulturarva, berättar Maria som menar på att duon kompletterar varandra mycket bra.

Projektet avser både svenska och utländska ungdomar där man försöker hitta likheter i sitt kulturarv. Aktiviteter kommer att stå på schemat såsom arbetsmöten på fritidsgårdar, skolor och Gummifabriken i Värnamo.

– Det ser helt olika ut beroende på var vi är. I Vaggeryds kommun har vi börjat med fritidsgårdarna. I höst ska vi jobba med flyktingboende där vi kommer att jobba med hur vi kommit hit och varför, vi ska få till en ortsvandring där man som nyinflyttad följer med en ungdom som är född på orten, då man ser orten ur olika perspektiv, säger Elin Ljungqvist.

I Värnamo har kulturtjejerna jobbat med kulturarvsnod i Gummifabriken och Länsmuseet kommer att arrangera en miniutställning i varje kommun där alla orter ska visa upp sig.

– Fryele är först ut där klass 4 – 5, tillsammans med hembygdsföreningen, kommer att jobba med föremål från just Fryele. Tånnö blir nästa ort och det känns även viktigt att yngre barn får vara med i Kulturarva, menar Elin.

Idén och konceptet har Elin och Maria jobbat fram tillsammans innan man gick till studieförbundet för att sälja in idén och lösa det ekonomiska. Under sommaren tar tjejerna med sig ett gäng ungdomar till en fäbod utanför Malung för att lära sig mer om folkdräkter och fäbodar.

Driftiga kulturtjejer som vi med all säkerhet kommer att få träffa fler gånger under deras projekttid.

Taggar

Dela


Lämna ett svar