Nyheter

Dörröppnaren Filip trivs i rollen som nämndordförande 

Nyheter Nyfikenheten lockade Filip Wihrén Andersson till politiken. Nu är Värnamokillen halvvägs genom sin första mandatperiod som ordförande i upphandlingsnämnden.

Filip Wihrén Andersson lever efter mottot: ”jag stänger aldrig en dörr innan jag har öppnat den, du kan missa en del”. Ett ordspråk som har lett honom in i många nya och oväntade situationer.

Filip Wihrén Andersson beskriver sig själv som en okomplicerad person med ett stort intresse för frågor inom samhälle och politik.

– Jag är nyfiken på det mesta och jag vill veta saker. Jag har ett motto jag lever efter: ”jag stänger aldrig en dörr innan jag har öppnat den, du kan missa en del”. För mig är det ett bra motto, som har lett mig in i många nya och ibland oväntade situationer.

Det politiska intresset föddes under studietiden, när Filip flyttade till Örebro för att läsa personalvetarprogrammet vid Örebro universitet.

– Jag valde att engagera mig studiepolitiskt och blev av studentkåren invald i universitetets disciplinnämnd. Jag var även med i kårfullmäktige, vilket inte alls skiljer sig mycket från nämndarbetet. Det var ett respektfullt klimat med handuppräckning när man ville begära ordet. Så gillar jag att jobba, säger han.

Efter en sejour som enhetschef på Borlänge kommun och därefter som personalutvecklare på Tranemo kommun, flyttade Filip Wihrén Andersson tillsammans med fru och två barn tillbaka till ett nybyggt hus i Värnamo. Han arbetade som personalansvarig på IDATA en tid, men är numera egen företagare och driver två företag inom organisation och ledning. Det var under tiden på IDATA som Filip Wihrén Anderssons politiska engagemang på allvar blommande ut.

– Det fanns tre anledningar, det första var mitt politiska intresse som funnits sedan barnsben. För det andra så känner jag en tacksamhetsskuld till Värnamo kommun, eftersom jag har vuxit upp här, jobbat här och ofta tagit del av den goda servicen. För det tredje så ville jag göra något av mitt engagemang.

Filip Wihrén Andersson engagerade sig i Moderaterna och fick sitt första politiska uppdrag 2016, när han blev invald som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Efter två år som ersättare i nämnden fick han frågan om att bli ny ordförande i upphandlingsnämnden efter valet 2018.

– Det var väldigt roligt att få den här frågan. Alla sena kvällar man har lagt, vare sig det hade gällt möten, kampanjer eller någon skrivelse, hade på något sätt betalat sig. Att få komma in som relativt ny i politiken och få ett sådant förtroende gör ju att man får mersmak för politiken. Det har varit en kul och intressant tid hittills och det är helt klart den bästa skolan för ytterligare politiska åtaganden.

Upphandlingsnämnden består av fem ledamöter och har en budget på drygt 400 000 kronor. Varje år upphandlar Värnamo kommun för 600 miljoner kronor, vilket motsvarar knappt en tredjedel av den totala budgeten.

– Även om vi på papperet är kommunens minsta nämnd, så får vi en god insyn i kommunens olika verksamheter. Baksidan med arbetet är att det är stort och att gränsdragningen ibland kan bli otydlig. Man vill ju uträtta så mycket som möjligt och ibland finner man sig själv i en diskussion som ligger utanför nämndens uppdrag. Då får man backa. Tidigare fanns en upphandlingsförvaltning, men den avvecklades vid en omorganisation 2019. Numera är det upphandlingsavdelningen på kommunledningsförvaltningen som är vår tjänstemannaorganisation. För att göra gränsdragningen lite enklare brukar vi i nämnden säga att vi beslutar i funktionsfrågor och kommunstyrelsen beslutar i personfrågor. Det mest positiva med vårt arbete är att vi explicit minskar kommunens kostnader. Det negativa är att det tar lång tid att nå fram och få andra att förstå varför upphandling och inköp är en av kommunens viktigaste frågor. Utifrån de förutsättningar som gäller, så känner jag en stor stolthet över nämndens och avdelningens arbete.

Taggar

Dela