Nyheter

Diabetesteamet i GGVV-området

Nyheter Nyligen uppmärksammades sjukdomen diabetes på världsdiabetesdagen den 14/11. Diabetes innebär två olika diagnoser; Diabetes Typ 1 och Diabetes Typ 2. Den gemensamma nämnaren för de båda sjukdomarna är högt blodsocker.

Diabetessjuksköterskan Kristin Karlsson berättar att Diabetes typ 1 är en egenvårdsjukdom där det krävs att patienten kontrollerar och medicinerar det mesta själv.  [1/4]

Delar av diabetesteamet, från vänster Katarina Brun Beakken, Kristin Karlsson och Jennie Alvén.  [2/4]

Jennie Alvén trisv med att arbeta med diabetespatienter.  [3/4]

Det finns en mängd olika hjälpmeddel som ska hjälpa patienterna att kontrollera blodsockret.  [4/4]

På medicinmottagningen på Värnamo Sjukhus finns en diabetesmottagning som arbetar främst med Diabetes av Typ 1. Diabetesteamet, läkare, diabetessjuksköterskor undersköterska, dietist, fotspecialist och vårdadministratör, ansvarar för arbetet kring patienten.
Jennie Alvén berättar att diabetsteamet i första hand arbetar med patienter med Diabetes Typ 1 men i vissa komplicerade fall även med Diabetes Typ 2.
Kristin Karlsson berättar att diabetesmottagningen Värnamo Sjukhus ansvarar för patientgruppen boende i GGVV-området. Antalet med diagnos Diabetes Typ 1 är just nu 430 personer.

Frågan är då hur man märker av om man drabbats av diabetes typ 1.
– Man dricker mer, kissar oftare, går ner i vikt och kan känna sig mer trött än vanligt. Insjuknandet sker snabbt oftast inom ett par veckor förklarar Kristin Karlsson. Sjukdomen Diabetes Typ 1 drabbar främst yngre personer under 40 års ålder, men även äldre kan drabbas. Det är en autoimmun sjukdom där de insulinproducerande cellerna i buksportskötteln dör och kan då inte producera insulin.

Jennie Allvén berättar att diabetes typ 2 har ett långsammare sjukdomsförlopp där insjuknandet sker under längre tid men med likande symptom. Diabetes Typ 2 innebär att man har en minskad känslighet för sin egen insulinproduktion.
Behandlingarna mellan de två olika sjukdomarna skiljer sig en del. Diabetes Typ 1 är insulinkrävande från diabetesdebut medan behandling vid Diabetes Typ 2 kan innebära allt ifrån kostbehandling till insulinbehandling.

För att uppnå en välreglerad diabetes och att må bra i sin sjukdom krävs regelbundna kontroller av blodsocker. Rätt insulinmängd med hänsyn till kost och aktivitet är nödvändigt för att minska riskerna för framtida komplikationer.
– Det är många faktorer som påverkar blodsockervärdet, säger Jennie Alvén. Det är kolhydraterna i kosten som höjer blodsockret, men även faktorer som stress, aktivitet, infektioner gör att blodsockervärdet kan variera.

– När det gäller tekniken försöker vi utifrån våra riktlinjer att ligga i framkant. Vi anser att det är viktigt att hänga med i utvecklingen, säger Kristin Karlsson.
Traditionellt sett så mäts blodsockret med ett stick i fingret. Men med nya moderna hjälpmedel så kan patienterna kontrollera sin diabetes på helt andra sätt.

Hjälpmedel som kontinuerlig glukosmätning innebär att patienten bär en sensor som sitter på armen eller magen och mäter glukosvärdet i underhudsfettet. Patienten kan ladda ner sina hjälpmedel hemifrån och dela informationen med diabetessjuksköterskan. Detta ger en enklare kommunikation mellan patienten och diabetesmottagningen.
– Framtidens diabetesvård innebär ytterligare utvecklad teknik, fortsätter Kristin Karlsson.
Det som ligger närmast i tiden är en insulinpump som justerar insulindosen utefter glukosvärdet. I dagsläget finns inget lanseringsdatum för denna pump.

Taggar

Dela