Nyheter

Det gäller med väskförbudet

Nyheter Som en blixt från klar himmel gick polisen under onsdagen ut med att det råder totalt väskförbud på evenemang från och med den 1 november. Men vad gäller egentligen. Via information från polisen försöker vi reda ut det.

Genrebild Henrik Skoglund

Beslutet omfattar bland annat större idrottsevenemang, konserter och festivaler samt samtliga arrangemang på landslagsnivå samt specifikt allsvenskan, superettan, svenska cupen, SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan, olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott.

Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen, säger följande i ett pressmeddelande:
– Beslutet är fattat för att begränsa möjligheterna att begå brott på ett evenemang. Det är en konkret åtgärd som kommer begränsa möjligheterna att ta med sig föremål som kan innebära fara för personer som besöker ett evenemang.

Frågor och svar (Källa: Polisen.se)

Vilka evenemang omfattas av beslutet om väskförbud?
Alla större evenemang i Sverige omfattas av beslutet. Det betyder att alla konserter, festivaler och idrottsevenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga omfattas av ett totalt väskförbud för publika besökare.

Vad menas med anmälningspliktiga och tillståndspliktiga evenemang?
Om du genomför ett arrangemang på offentlig plats så behöver du söka ett tillstånd eller meddela Polismyndigheten att du kommer att genomföra ditt evenemang. Polismyndigheten kan då meddela villkor för dig som arrangör. Det kan handla om säkerhet, antal besökare och liknande. I det här fallet så har polisen fattat ett beslut om att införa ett villkor om totalt väskförbud på alla större evenemang.

Vad betyder det för den som redan fått ett tillstånd för ett evenemang?
Polisen inför beslutet successivt, vilket betyder att alla framtida ansökningar för större evenemang kommer omfattas av detta. De som redan har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan av sitt evenemang från polisen omfattas inte.

Omfattas demonstrationer?
Nej.

Omfattas gatumusikanter?
Nej.

Omfattas julkonserter?
Om de är tillståndspliktigt eller anmälningspliktigt så ja.

Vad är ett större evenemang? Hur många besökare är det?
Det finns ingen uttalad gräns för detta utan det sker en individuell prövning i varje enskilt fall, polisen kommer då meddela arrangören vilka villkor det är som gäller för just det evenemanget. Det finns för sportevenemang en viss vägledning, bland annat så omfattas Allsvenskan, Superettan, SHL och Hockeyallsvenskan.

Vem omfattas av beslutet?
Alla besökare som är publik till ett evenemang kommer omfattas, men det är arrangören av evenemanget som ansvarar för att villkoren uppfylls.

Hur vet jag som besökare vad som gäller?
Arrangören är ansvarig för att informera sina besökare om vilka villkor som gäller.

Vad gäller för skötväskor för barn?
Beslutet är fattat utifrån att hindra och minska förmågan att ta in farliga föremål på en arena. Det betyder att även skötväskor för barn omfattas av detta.

Gäller det påsar och genomskinliga väskor?
De är inte tillåtna.

När börjar beslutet att gälla?
Från och med 1 november 2023 och det gäller så länge vi befinner oss i terrorhotnivå fyra. Polisen inför beslutet successivt, vilket betyder att alla framtida ansökningar för större evenemang kommer omfattas av detta. De som redan har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan av sitt evenemang från polisen omfattas inte.

Gäller det journalister?
Nej, journalister omfattas inte av definitionen publik och kommer därmed inte omfattas av beslutet.

Vad är medicinska skäl?
Polisen kommer inte ställa krav på läkarintyg eller liknande utan det är upp till arrangören att avgöra detta vid inpasseringen.

Omfattas alla typer av väskor, exempelvis handväskor?
Ja.

Varför kan man inte lösa detta med en genomsökning av alla väskor?
Flertalet arrangörer har sedan tidigare genomsökt väskor, men med den bedömning som polisen gör av nuläget så krävs det fler säkerhetshöjande åtgärder och därav har man fattat beslut om väskförbud.

Vart ska man förvara väskor?
Vi ser inget hinder mot att arrangören omhändertar förvaring av exempelvis väskor. Däremot så måste förvaringen ske utanför den allmänna sammankomsten eller offentliga tillställningen. Det betyder att det exempelvis inte går att använda en garderob inne på en lokal för att förvara väskor.

Vilket lagstöd har polisen att meddela ett väskförbud?
Beslutet är grundat i ordningslagen och polisens möjlighet att meddela villkor om ordning och säkerhet (2:16). Det betyder att när en arrangör söker om tillstånd för att genomföra en allmän sammankomst eller offentlig tillställning så kan polisen meddela olika villkor för den. Det kan handla om ordningsvakter, avgränsningar inne på anläggningen eller hur man ska utformar körer. I detta fallet så handlar det om ett väskförbud.

Vad är det som gör att man inte behöver söka tillstånd?
Det finns ett undantag för bio, teater och vissa konserter. Då görs en bedömning av tillståndshandläggaren om man är skyldig att söka tillstånd eller anmäla detta till polisen. Tillståndshandläggaren gör en bedömning baserat på antalet personer som kommer delta och risk för ordningsstörning eller att säkerheten äventyras.

Vad händer om man inte följer beslutet?
Det räknas som ett brott mot ordningslagen för anordnaren. Både böter och fängelse finns i straffskalan.

Taggar

Dela