Nyheter

Det blir bostäder på Karlsdal

Nyheter Detaljplanen Karlsdal som varit ute på samråd i höstas antogs vid kommunfullmäktige. Men alla var inte överens om exploateringen

Detaljplanen som antogs

– Vi vill inte anta den här planen. Vi vill fortfarande att det ska vara ett grönområde. Om vi ska bygga där kan det handla om en förskola. Det blev ingen förskola utan bostäder. Då stödjer vi inte det. Vi vill ha kvar grönområdet. Jag yrkar avslag, säger Bo Svedberg (S).

– Det är viktig att tänka på skillnad på olika lagar och beslut. Det finns en vision för Värnamo att växa och den kan ändras på mindre än ett år. Det leder till att mycket, såsom bördig jordbruksmark och grönområden är utagerande. Jag yrkar avslag på förslaget, menar Peter Thorén (MP)

– Bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag vill säga hur viktig den här frågan är. Det är viktigt att intressenterna blir väl behandlade. Här kanske man kan fråga kommunen om man kanske skulle kunna få bygga. Kommunen säger ja och då kan vi pröva detta. En del är redan möjlig att bygga på och vissa delar är inte det. Här står intressenten för alla kostnader. Ändå säger kommunen nej. Därför lade jag den här motionen för att fullmäktige ska hantera den här. Man ska inte glömma vad man sänder för signaler till intressenter som vill komma till vår kommun. Det handlar om att man ska bli juste hanterad när det gäller myndighetshanteringen i kommunen, säger Gottlieb Granberg (M).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Man skulle bygga mellan 60 – 80 bostäder om året för att klara utmaningen vi har. Någonstans ska det byggas. (S) kan inte säga nej till allt. Någonstans ska det byggas. Vi vet att orterna utanför Värnamo också växer. Det finns en strategiskt fattat besluta att vi ska förtäta staten då man minskar exploateringskostnaden, gator och få en bra mix av nya och gamla bostäder. Det här är ett alldeles utomordentligt förslag, närhet till centrum, nära till skola och allt när det gäller klimat och miljömässigt tänk. Det är himla bra att bygga bostäder där man slipper använda bilen, säger Hans-Göran Johansson (C).

– Vi kan backa tillbaka till Granberg sa att nämnden backade. Vi visste då att det skulle bli folkstorm. Den kom. Den gäller fortfarande idag. Det är därför nämnden skickar ut förfrågan till grannarna. Här tittar man på exploatören som vill bygga, men vi lyssnar inte på de som bor där, säger Bo Svedberg (S).

– Jag sa inte nämnden, jag sa kommunen. Det finns ett regelverk hur man hanterar det här. Det ingår i att man får lyssna till grannarna. Det undersöks och vägs. Här tycker man inte det funnits tillräckliga skäl, säger Gottlieb Granberg (M).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Äntligen! Den här processen har varit igång länge. Ska man bygga så ska man göra det på det här området hellre än att använda åkermark, säger Håkan Johansson (KD).

– Jag yrkar bifall till förslaget. Jag har inte varit med i den här processen från början. Vi flyttade till Gröndal när vi kom hit. Det byggdes bostäder och där var det också diskussioner. När den blev till så blev det så området användes mer än tidigare. Jag går ofta i Karlsdal. Jag tror att man använder det bättre när man får den här fina parken, säger Malin Ekman (L).

– Jag anar en viss kritik att jag kunde vara motståndare till både jordbruksmark och grönområden att bygga på. I samhällsbyggnadsnämnden fanns det ett anspråk på gamla reningsverkets område och det finns andra ställen än jordbruksmark och parker inne i staden. Jag yrkar avslag på det är, säger Peter Thorén (MP).

– Nu är det många trådar att hålla i. Hans-Göran nämner att det inte finns några i parken. Det är faktiskt eleverna i Apladalen som använder den. Vad händer med alla bilar? Finns ytan kvar till annat än parkering? undrar Bo Svedberg (S).

– Man måste vet vart man ska ta vägen och välja inriktning. Alla måste bli rätt hanterade. Det här är ett jättebra förslag ur miljösynpunkt, säger Gottlieb Granberg (M).

– Jag har varit på plats och gjort ockulärbesiktning. Vid ett senare tillfälle så gick jag nära järnvägen. Brandkåren hade svårt att ta sig fram när en brand uppstod vid banvallen. 30 stycken bostäder. Det låter som om hela världen rasar samman om det inte går igenom. Kan man bygga de här 30 bostäderna någon annanstans. Ja säger jag. Tänker man på barnen, närheten till Apladalen, närheten till järnvägen. Nej. 30 bostäder får byggas på annan plats, säger Anders Ferngren (S).

Bifall till kommunstyrelsens förslag att anta detaljplanen och samtliga (S) samt (MP reserverade sig mot beslutet.

I tjänsteskrivelsen finns information att genomförandetiden är fem år från det datum planen vinner laga kraft. Planens syfte är att möjliggöra bostadsbebyggelse på fastigheten Värnamo 14:2. Planområdet avgränsas i öster av Floragatan, i söder av gång- och cykelbanan i Västermovägens förlägning och i väster av bostadsbebyggelsen på Dalstigen. Planområdet är ungefär 0,7 hektar och är beläget 750 meter från Värnamo centrum. Idag används området som park.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Det blir bostäder på Karlsdal

Detta beslut visar upp det sämsta hos våra styrande kommunpolitiker. De står och ljuger i KF talarstol och påstår att Karlsdalparken är en outnyttjad gräsmatta. Denna utredning och hur man kommit fram till det nämner man inte. Man påstår att allmänintresset är större än enskildas intresse, men vid ett beslutsfattande SKALL ett allmänintresse vara förankrat hos medborgarna. Finns det verkligen ett allmänintresse att bebygga på Karsdalparken? Hur man har kommit fram till detta nämner man inte. Snarare är det så att demokratin har satts ur spel på grund av egenintresset i Kommunhuset.

”Grönområde”… det är två gräsmattor med hundbajs och cigarettfimpar.
Apladalen ligger hundratalet meter bort.
Bygg hyresbostäder med *rimliga* hyror istället.

Då har hunden och husse fått lite aktivitet som en del av social funktion som grönytor ger.
Hyresbostäder tro inte det. Det är mer ekonomi i bostadsrätter för exploatören. Se Statoil macken-tomten.

Miljöpartiet har en klar bild av gröna ytor i stadsmiljö. Dessa har ett mycket stort värde för de framtida stadsmiljöer som skall ge en hållbar och klimatneutral stadsmiljö i Värnamo. De skall inte användas för exploatering. Grönområden har en oersättlig funktion i stadsmiljö som värdesätts utifrån tillgänglig m2 yta per innevånare. Grönyta faktorn och den sociala aspekten måste få ett större inflytande i stadsplanering och detaljplanearbete i Värnamo Värnamo 14:2 (Karlsdal) är typiskt park ock grönyta som har funktionen som social rekreations yta. Där möjlighet till bollspel, pulkabacke och en lekplats ger hälsa och social rekreation vilket skall prioriteras och bevaras. De nu de senaste vetenskapliga rapporter som publiceras för framtida hållbara stadsmiljöer framhåller betydelsen av funktionella grönytor.

Vi i Miljöpartiet anser att den antagna detaljplanen klart strider mot uppsatta miljömål för hållbar utveckling. Såsom Hälsosam uppväxt i Värnamo (HUI) samt grönytor faktor som ger ett socialt och miljömässig viktig funktion i området. Grönytans samhällsfunktion i bostadsområdet har uppmärksammats genom stort engagemang av boende i området samt delgivits genom erinran i samrådet med ett hundratal invändningar. Antagandet av detaljplanen Värnamo 14:2 Karlsdal öppnar också upp möjligheter att privat exploatörer tillskansar sig kommunal parkmark som aldrig tidigare skett .I fall att det politiska etablissemanget ställer sig välvillig till att allmän grönstruktur skall exploateras och bebyggas. Vilket kommer att synas i allmän opinion mot politiska beslut.

Låt det vara ett fint grönområde som det är nu. Bygg ingenting alls där, SNÄLLA … -hela området blir förstört, mer trafik som förstör friden att bo där över huvudtaget. !!

Lämna ett svar