Nyheter

Det är viktigaste frågan i EU-valet – enligt kommunpolitikerna

Nyheter I en artikelserie sammanfattar vi kommunfullmäktigepolitikernas åsikter i flera aktuella ämnen.

I artikelserien ”Kvartalskollen” tar vi på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I en kortare artikelserie kommer vi nu att summera politikernas olika enkätsvar. Om några veckor äger EU-valet rum. Med anledning av det kommande valet ställde vi följande fråga:

Vilken fråga tycker du är den viktigaste i EU-valet?

Inger Axelsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Inger Axelsson (C):

– Jag är Centerpartist och instämmer i det Centerpartiet driver när det gäller EU. Jag tycker att vi måste fortsätta att stödja Ukraina, det är helt galet att en diktator kan få för sig att invadera ett land för att han själv vill rita om kartan.

Dessvärre finns det fler partier i Europa som inte vill värna demokratin fullt ut, som vill inskränka människors rätt att vara och älska vem de vill. Föräldraskap som erkänts i ett EU-land ska vara giltigt i alla EU-länder, även för familjer med två mammor eller två pappor. Och jag tycker att Frankrike föregått med gott exempel genom att de grundlagsskyddar aborträtten, det borde vara en grundläggande rättighet i hela EU.

Klimatarbetet är viktigt i både EU och Sverige. Just nu känns det som om klimatfrågan har försvunnit i alla andra viktiga frågor som ansökan och vårt nyblivna medlemskap i Nato, om upprustning, om de krig och konflikter som pågår i världen. I de pågående krigen skadas massor av familjer, man förlorar sina hem, man drivs på flykt. Natur och djur tar också oerhörd skada under alla stridigheter. Just nu vet väl ingen vart allt kommer att ta vägen men jag tänker att man måste tro på människans förmåga att hitta något att enas kring, att hitta vägar ut ur stridigheter och börja sträva mot gemensamma mål som är gynnsamt för mängden människor. Och jag vill tro att mängden människor vill andas frisk luft, bada i friska hav och höra vindens sus genom gröna skogar, känna dofter av blommande ängar, höra fåglarna kvittra. 

Det blev flera viktiga frågor! 

– fortsätta stödja Ukraina!
– 
värna demokratin!
– glöm inte klimatet! 

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

Jan Cherek (SD):

– Ganska svårt att ta ut den absolut viktigaste frågan men överstatligheten som man vill införa där man tar bort ländernas självbestämmande är nog den som kommer överst på listan. Jag lyssnade av med vår representant i EU, Johan Nissinen, som gav mig ett flertal frågor som kunde fylla sida på sida här. Jag tog både stort och smått i detta svar, det är ändå vad väljarna anser vara viktigast. Några exempel på frågor där överstatlighet slår mot Sverige;

Naturrestaureringslagen där den slår hårt på bönder och skogsägares äganderätt av sin mark som kan ha funnits i familjen i generationer.

Snuset är det bästa sättet att få ner antalet rökare. Sverige och Norge är goda exempel på det. Eu vill förbjuda det vita snuset vilket kan medföra att rökning ökar igen.

Veteranbilarna där EU hotar den svenska fordonskulturen. Om EU:s förslag går igenom så kommer det inte att gå att äga en veteranbil längre.

Vindkraft: EU vill göra Sverige till en vindkraftspark som hotar och förstör vår natur och människors vardag, kostar mycket, dödar djurlivet och ger oss inte den energi vi behöver.

Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin

Fjodor Eklund (V):

– Självfallet är miljöfrågan viktigast och denna fråga känner inga nationsgränser. Miljöfrågan avgörs av hur vi fortsätter att bygga våra samhällen när det gäller energisystem, infrastruktur, livsmedelsproduktion och rättvisa samhällen.

(Vänsterpartiets centrala dokument för EU-valet finns här)

Jörgen Ståhl (S). Bild: David Alin

Jörgen Ståhl (S):

– Miljöfrågan.

Camilla Rinaldo Miller (KD). Bild: David Alin

Camilla Rinaldo Miller (KD):

– I förra valrörelsen gav Kristdemokraterna löfte om att göra EU mer lagom igen. Det löftet gäller fortfarande och utifrån det blir min viktigaste fråga:

Att EU åter ska rikta fokus på att säkerställa fred, frihet och frihandel.

Haris Sibonjic (C). Bild: David Alin

Haris Sibonjic (C):

– EU står inför stora utmaningar som hotar vår demokrati. Centerpartiet slogan ”Håll gränser” beskriver fantastiskt bra de utmaningarna. Gränser som förskjuts, röda linjer som överskrids och normer som bryts. EU hotas utifrån av länder som Ryssland, Kina och Iran. EU behöver stärka sin egen försvarsförmåga oberoende av USA. Vår demokrati hotas också inifrån av populister från höger och vänster, genom politik som förnekar klimatförändringar, förminskar homofobi, inskränker aborträtt och normaliserar främlingsfientlighet.

Carina Källman (M). Bild: David Alin

Carina Källman (M):

– Viktigaste frågan har nu för mig blivit hur vi arbetar vidare kring Europas säkerhetspolitik. Mer än någonsin måste vi stå upp för frågor som demokrati, vår rättsstat och ett oberoende media som kan rapportera i det som händer i vår värld. Vårt medlemsskap i Nato visar hur bråttom det har blivit efter bland annat ryskt anfall på Ukraina. Det är många val som ska förrättas i år runt omkring i världen som verkligen kan påverka situationen. Det är viktigare än någonsin att faktiskt göra sin röst hörd i det kommande EU-valet.

Bengt Lundström (SD). Bild: David Alin

Bengt Lundström (SD):

– Att Sverige ska jobba mot överstatligheten  i EU så mycket att vi ska ha större bestämmanderätt över nationella frågor som till exempel jord- och skogsbruk.

Bengt Einarsson (C). Pressbild: Centerpartiet

Bengt Einarsson (C):

– Klimatfrågan, där alla nationer drar åt samma håll.

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Moderaterna

Tobias Pettersson (M):

– Det är svårt att välja en fråga. Jag vill stärka EU-samarbetet i de frågor vi bäst löser gemensamt med andra, till exempel klimat, migration och säkerhetspolitik men det finns också många frågor som bäst hanteras nationellt eller lokalt. Sveriges medlemskap i Europeiska unionen gör oss till ett bättre, rikare och starkare land. Den gemensamma inre marknaden utgör grunden för svenskt ekonomiskt välstånd och våra företags konkurrenskraft. På ett mer grundläggande plan är EU en avgörande faktor för fred, stabilitet och välstånd i vår del av världen. Detta tror jag att de flesta kan skriva under på efter Putins illegala och orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina. Om jag bara får välja en fråga är det frågan om ökat fokus på tillväxt och konkurrenskraft genom den inre marknaden och nya frihandelsavtal.

Håkan Johansson (KD). Bild: David Alin

Håkan Johansson (KD):

– Att EU har tillräckliga resurser för att ta ansvar för de frågor som medlemsstaterna inte kan hantera själva och därför överlämnar till unionen. Inget annat! En bra sammanfattning av det är Fred, Frihet och Frihandel. EU behöver alltså bli både smalare och vassare. För övrigt så anser jag att Sverige snarast borde ansluta sig till EMU och införa euron som valuta.

Martti Steinmetz. Pressbild: Sverigedemokraterna

Martti Steinmetz (SD):

– Minimera makten i EU.

Bo Svedberg (S). Bild: David Alin

Bo Svedberg (S):

– Säkerhet, sammanhållning och demokrati.

Ett krig rasar i Europa. Att EU ökar stödet till Ukraina och står enat mot Putin kommer vara avgörande för svenska folkets säkerhet och trygghet.

 

Nationellt:

Öka samhällsgemenskap genom kultur, idrott och fritid. Vända utvecklingen så att vår unga generation får framtidstro, nu möter de en mycket osäker framtid med krig i vårt närområde, klimatkris, sprängningar och skjutningar i sina bostadsområden men även tuffa ekonomiska tider.

 

Kommunen:

Att få till en fungerande trafikpolicy som stämmer med stadens utveckling.

Anetté Myrvold (S). Bild: David Alin

Anetté Myrvold (S):

– Arbetslivskriminaliteten och klimathotet, samt att vi står enade i arbetet för gemensam säkerhet och försvar.

Mikael Karlsson (C). Pressbild: Värnamo kommun

Mikael Karlsson (C):

– För mig finns det inte en enda fråga som överskuggar alla andra. Det är på många plan EU kan och ska verka. För att nämna tre viktiga:

1. Ukrainas sak är vår. Att arbeta för fred i Ukraina är angeläget för hela Europa. Det är livsviktigt att vi inte låter Ryssland få fäste med sitt orättfärdiga krig och tyranniska krigsföring. EU kan sätta ned foten emot odemokratiska länder, öka både de humanitära och militära stöden för Ukraina och på riktigt göra Ukrainas sak till vår. Vi behöver det för vår egen skull lika mycket som för deras.

2. Ta krafttag för klimatet. Vi närmar oss ett läget där vår existens är hotad på grund av klimatförändringar och lyckas vi inte ställa om står vi inför katastrofala konsekvenser. Arbetet går för långsamt och den positiva trend vi hade för förra valet är nu bruten. Sverige har nu ökade utsläpp och det är en utveckling vi inte kan acceptera. Sverige har alla förutsättningar att vara ett föregångsland och kan inom ramen för EU hjälpa andra och alla framåt i detta livsviktiga arbete.

3. Vi måste arbeta för alla människors lika rätt och värde. Det finns en fientlig trend där hatet är nära. Det kan handla om homofobi, rasism, antifeminism. Vi måste arbeta för ett mer tolerant samhälle där mänsklighet är ett nyckelord.

Ibrahim Candemir (KD). Bild: David Alin

Ibrahim Candemir (KD):

– Säkerhetshotet i Europa!

I hela Europa ökar cyberbrottsligheten och antalet cyberattacker. 

Därför är det mycket viktigt med ökad insats på cybersäkerhetsområdet för att bygga en öppen och trygg cyberrymd som kan skapa större förtroende bland medborgarna för digitala verktyg och tjänster.

Gun-Britt Klingberg (S). Bild: David Alin

Gun-Britt Klingberg (S): 

– Fred och säkerhet.

Peter Regnell (L). Pressbild: Liberalerna

Peter Regnell (L):

– Ett starkt Europa som står upp för fri rörlighet inom unionen, som samarbetar närmre kring brottslighet och klimat. Ett starkt enat EU är viktigt i denna oroliga tid.

 

Fotnot: Alla kommunfullmäktiges ledamöter , ordinarie som ersättare, har fått svara på våra frågor.

Taggar

Dela


1 reaktion på Det är viktigaste frågan i EU-valet – enligt kommunpolitikerna

Miljöpartiet i EU vill stärka miljöomställningen och säkerställa att vad IPCC säger också genomförs inom EU. Med sanktioner till länder som förhala och skjuter det på framtida generationer av sin befolkning.
Att genomföra sanktioner mot länder som för krig och är odemokratiska i kraftigare utsträckning än idag. Att jordbrukspolitiken och skogspolitik befrämja hållbarhet.
https://www.mp.se/valmanifest2024/

Lämna ett svar