Nyheter

Det är dags att agera!

Nyheter "Klimathotet är akut och det räcker inte med enskilda individers insatser, utan det krävs systemförändringar och det är politikens uppgift att genomföra!" Det menar João Figueiredo (V) i en debattartikel.

João Figueiredo (V).

Vi i Vänsterpartiet jobbar för att alla ska ha rätt till välfärd, oavsett härkomst eller storleken på plånboken.

För oss är det viktigt att våra gemensamma resurser ska styras på ett demokratiskt sätt och finnas till för folket, inte till marknadens spekulanter. Saker som skola, omsorg, allmännytta eller el ska inte vara lyxvaror som ska säljas till högsta budet och göra aktieägare rika utan det ska finnas till så att alla har en chans till att bygga upp ett liv med framtidstro, på jämställda villkor, även om man inte bor i tätorten.

Tyvärr har vi nu under mandatperioden sett hur högerstyret i kommunen gång på gång har raserat vår välfärd bit för bit.

Högerstyret har under denna mandatperiod infört hemsjukvårdsavgift, vilket gör att de mest utsatta som bor långt ifrån sjukhuset eller vårdcentralen, och inte kan ta sig dit, numera måste betala dyra pengar för att få vård. Vi vill dra tillbaka denna orättvisa avgift!

Under mandatperioden såg högerstyret i Värnamo till att skolan och kulturen skulle få lida av stora nedskärningar. Nära hälften av stödpersonalen fick gå, kulturskolan fick se sin avgift höjas så pass att många föräldrar inte längre har råd med den, Nattis fick se sin verksamhet kraftigt begränsad när föräldrarna behöver

 barnomsorg som mest, ett bibliotek i en mycket skör stadsdel lades ner, bokbussen fasas ut och planeras att läggas ner och ersättas av obemannade skåp, mm. Och det hade kunnat bli värre. Hade föräldrarna i Tånnö inte agerat hade högerstyret lagt ner skolan

 där. 

Det är barn som får betala priset när de inte får den hjälpen

 de behöver för att klara skolan eller när deras föräldrar blir övergivna av samma styre de betalar skatt till. Det är landsbygdsborna som betalar priset när den mänskliga kontakten med bokbussen och kulturen den medför försvinner. Det är Vråen och Rörstorps

 barn och vuxna som förlorar en träffpunkt med en stark kulturell anknytning. Låt bokbussen vara kvar, satsa mer på våra lokala konstnärer och öppna Vråenbiblioteket åter! Inför gratis mensskydd på våra skolor så att alla tjejer kan ha en skolgång på lika villkor!

Inom äldre- och LSS-omsorgen är läget svår. Kravet från Alliansen

 på att skära ner är så stor att kommunen lade ner platser och avdelningar som idag står tomma. Så pass att vi ofta har överbeläggningar, och numera kan vi inte ens erbjuda den värdigheten av att par ska kunna få bo tillsammans på äldreboendet. Undersköterskornas löner är fortsatt låga och deras arbetsscheman fortsätter att göra vår personal sjuka, både fysiskt och psykiskt. Så pass att bland de största kostnaderna vi har i Omsorgsnämnden är just vikarier för att ersätta ordinarie personal som inte orkar längre. Varken nämnden eller Finnvedsbostäder har råd att ens köpa mörkläggande gardiner eller markiser för att undvika att våra brukare ska lida av värmen. I nämnden fick jag höra att ”det är individens ansvar” att lösa problemet.

Tack o lov lyckades vi hindra försäljningen av LSS som hade inneburit ännu en katastrof för brukare och personal!

Vi vill ha 30-timmars arbetsvecka, högre löner och delade turer bort! Självklart ska man kunna leva tillsammans med sin livspartner, och självklart har vi råd med mörkläggande gardiner eller markiser för fönstren!

Finnvedsbostäder fortsätter att bygga hyresrätter med fantasihyror för våra skattepengar. Det är inte värdigt att en liten stad som Värnamo ska ha en så lång bostadskö och så höga hyror. Lyxbostäder kan privata hyresvärdar bygga. Finnvedsbostäder finansieras med våra skattepengar och borde därmed se till att alla som behöver en bostad ska kunna få en, även om man har svårt med pengar. Det är inte svårare än att bygga med enklare standard som man gjorde tidigare. På så sätt kan studenten som precis påbörjat sitt arbetsliv, paret som skiljer sig, ensamstående föräldern som lever knapert, pensionären som går på garantipension, med många flera ha ett ställe att bo på.

Välfärden ska vara stark och närvarande i människors liv i hela Värnamo kommun, för att motverka klyftorna mellan olika delar av kommunen. Värnamo kommun ska vara en solidarisk och trygg kommun att växa upp och leva i oavsett var du bor. 

Låt er inte luras av högerstyrets ”fyrverkerier”. Det låter fint när vi får läsa om deras så kallade satsningar, men hur mycket till satsning blir det när tidigare i mandatperioden högerstyret har skurit ner så mycket? 

Det är bra med nyasfalterade gator, nya skolor eller nya lägenheter. Men inte bara strax innan valet var fjärde år och inte efter år av massiva nedskärningar.

Klimathotet är akut och det räcker inte med enskilda individers insatser, utan det krävs systemförändringar och det är politikens uppgift att genomföra!

Många barn och unga i dag känner stark stress pga. av att de måste bära mänsklighetens samlade klimatskuld på sina axlar. Generationer av makthavare har svikit dem, och oss som har förstått för längesedan att kapitalismens rovdrift på människor och miljö hotar hela vår existens. Värnamo är inget undantag: mitt i en klimat- och matkris väljer högerstyret att både planera och bygga på värdefulla åkermarker rika på biologisk mångfald. Satsningar på minskad bilism och cykelvägar uteblir.

Nu är det dags att agera!

Vi vill investera i energieffektivisering, solceller på alla lämpliga kommunala fastigheter och energilagring. Vi vill att kommunen bygger i trä, som låter hyreshus och skolbyggnader binda koldioxid i många år framöver.

Vi vill bygga fler cykelvägar längs vägarna till och mellan våra kransorter. Vi vill planera samhället så att det underlättar för cykling och kollektivtrafik.

Därför är det nu viktigare än någonsin att du röstar rött på valdagen den 11 september. På ett parti som inser allvaret, som kommer att driva på för en kraftfull och jämställd omställning av samhället och som förstår att det enda sättet att klara av det är att göra det tillsammans. På ett parti som slår vakt om vår gemensamma välfärd och alla arbetare som bär vårt samhälle på sina axlar.

Rösta på Vänsterpartiet!

João Figueiredo,
Kommunfullmäktige- och regionfullmäktigekandidat,
Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


1 reaktion på Det är dags att agera!

Kommentarsfunktionen är stängd