Nyheter

”Det är åtta kvinnor för mycket”

Nyheter – Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem - det pågår överallt, hela tiden! Så löd inledningen på den information Sofia Blom, polis och representant för avdelningen Brott i Nära Relation Jönköpingsregionens polisområde med cirka 20 års erfarenhet, gav till kommunfullmäktige.

– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem - det pågår överallt, hela tiden! Så löd inledningen på den information Sofia Blom, polis och representant för avdelningen Brott i Nära Relation Jönköpingsregionens polisområde med cirka 20 års erfarenhet, gav till kommunfullmäktige. Bild: David Alin

– Det är viktigt att alla förstår att relationsvåldet sker på alla samhällsnivåer, alla nationaliteter. Att både offer och förövare kan se ut precis som du eller jag. De våldsutövande männen är inte traditionella “busar” med långt brottsregister – ofta är det män som är helt nya för oss inom polisen. Förövarna kan jobba som företagsledare, lärare eller vara sjukskrivna. De kan vara vem som helst.

Mäns våld mot kvinnor börjar med pojkars våld mot flickor och enligt Allmänna Barnahusens undersökning har var tredje flicka i nionde klass någon gång blivit utsatt för våld. Samma siffra går igen i FNs globala uppgift: att var tredje kvinna blir utsatt för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Statistiken: i 81% av fall av misshandel mot kvinnor är förövaren en bekant. BRÅ beräknar också att hela 80 procent av våld mot kvinnor inte anmäls alls. I Värnamo kommun tvingas åtta kvinnor per år fly från en våldsam man i hemmet/nära relation och skyddsplaceras på hemlig ort, visar statistik från medborgarförvaltningen.

– Vi kan säkert alla hålla med om att det är åtta kvinnor för mycket, fortsatte Sofia Blom under sitt tal och poängterade att statistik är viktigt för att ge politiker och åhörare rätt perspektiv på magnituden av problemet. Sofia

Blom redogjorde dessutom för de olika nystartade insatser och aktioner som polismyndigheten lanserat under året:

∗ Operation Beta: en kartläggning av farliga högriskmän om utövar våld i nära relationer samt serievåldtäktsmän: för ökad våldsreducerande insatser. Högriskfaktorer som flaggas är förövarbeteenden som exempelvis: att utöva strypvåld vid misshandel eller våldtäkt, självmordshot från mannen själv eller dödshot mot kvinnan.

– Fokus och ansvaret skall ligga på förövarna! Det är INTE kvinnornas uppgift att få männen att sluta med våldet! Operation Beta är en stark och viktig signal från polisens sida att vi ser de här personerna och det vill vi att de skall känna detta”, kommenterar Sofia Blom.

∗ “Våld är ingen privatsak”: ett projekt med både intern- och externutbildning som syftar till att bryta normen kring familjen som okränkbar enhet och den fega fördomen om att “det där får de lösa själva i familjen, vi skall inte lägga oss i”. Dessutom syftar projektet till att uppmuntra både yrkesverksamma och privatpersoner att uppmärksamma signaler och röda flaggor som vittnar om relationsvåld – tidigare och grundligare för snabba person- och livräddande insatser mot kvinnor och barn.

– Knacka på hos grannen där det bråkas och stökas! Våga fråga och våga lyssna! Och RING POLISEN! Många tvekar, men det är en rättighet vi alla betalar skatt för. Polisen vill att ni skall ringa till oss – får vi inget veta kan vi inte hjälpa. Det behöver inte bara vara akutsituationer – ring och bolla med oss!

Taggar

Dela


Lämna ett svar