Nyheter

Design i fokus på Bruket

Nyheter Från möbelriket i Lammhult till bruket i Byarum. 37-årige Joel som är uppväxt i möbelbranschen tog över det anrika företaget Byarums bruk.

Joel Enhörning driver idag Byarums bruk  [1/15]

En cykel står utanför. Inköptes till Joel och hans syskon.  [2/15]

Utställning har gjorts iordning i källarplanet.  [3/15]

Gjuteriet  [4/15]

Gjuteriet  [5/15]

Varmt och gott inne vid ugnen  [6/15]

Smält aluminium hälls ut i formar  [7/15]

Hantverk på gjuteriet  [8/15]

Jobbet efter att gjutningen gjorts  [9/15]

Stolsdelar  [10/15]

Formarna som bruket gjuter i  [11/15]

Designtavlorna. En ny varje år.  [12/15]

Gjuteriet  [13/15]

Hantverk på bruket  [14/15]

Byarums bruk  [15/15]

1947 startades Byarums Bruk av bröderna Sander och Bertil Bokinge. Bröderna ville egentligen bygga gjuteriet på en tomt i Värnamo, då de bodde där, men det gick inte att lösa. Istället hittade Sander och Bertil en tomt i Byarum där det då var en cykelverkstad. Bröderna, som startade gjuteriet, tillverkade landskapsvapen, husgeråd som nötknäpparen och klassiska underleverantörsjobb. 1974 köpte Hans och Ann-Britt Pruth bruket och började fokusera på utemöbler. 2010 kontaktade Joel och hans far Byarums Bruk och är idag glada över att de tog över det anrika företaget, som växer…

– Vi använder en mix mellan salt, sot, lera och vatten, det kallas råsandsformning och vi tillför inga kemikalier. Det är en svart sandmassa som vi bakar och formar som vi sedan gjuter i. När starten av Byarums bruk inleddes 1947 fylldes det på sand från Jönköping och i dag används fortfarande delar av sanden, berättar Joel Enhörning om gjuteriet i Byarum.

– Vi jobbar med återvunnen aluminium och det kan handla om motorblock, fälgar, burkar och så vidare. Vi köper det som tackor och det som är bra med aluminium är att det förändras inte och det kan smältas om hur många gångar som helst. Bruket gjuter ungefär 100 ton om året och inget spill blir det, då vid eventuell misslyckad detalj, smälts ner och gjuts om. Det här är industriellt hantverk som liknar en form av glashytta, säger Joel.

Idag utgör Byarums bruks gjutning av soffor, bänkar, planteringskärl, cykelhållare och nästan allt av hantverket går idag till stadsmiljö och kyrkogårdar och en ny designprodukt ska lanseras årligen. 15 personer jobbar i företaget och sedan Joel tog över företaget för åtta år sedan har sex personer anställts från Byarum, Jorarp, Bratteborg och Vaggeryd.

– Det behövs ingen särskild utbildning för att jobba hos oss på Bruket. Det viktigaste för oss är att få en känsla att arbetskamraten passar bra i gänget och vill stanna på företaget. Är man i ett gott gäng lär man sig att gjuta, berätta Joel.

Fastigheten är något som hör ihop med brukets verksamhet. Sedan något år har utställning byggs, belysning lyser upp bruket, parkeringen har gjorts om. Utanför bruket finns en telefonkiosk från London och visningsrum finns i Stockholm och Göteborg.

– En bok har gjorts om företaget om hur gjutkonsten kom till Sverige och meningen till detta var att det skulle bli landsbygdsarkitektens bibel. Vi har en röd designtråd i Byarum som gör att vi når en högre position på marknaden, avslutar Joel.

Taggar

Dela


Lämna ett svar