Nyheter

Den regionala transportplanen har lämnats till regeringen

Nyheter Under våren ska regeringen fatta beslut om en nationell transportplan och som underlag för denna lämnas regionala planer in. Region Jönköping har i sin plan pekat ut angelägna projekt, under planperioden fram till 2029, som uppgår till 1378 miljoner kronor.

Det finns många önskemål i såväl Region Jönköping som andra regioner och ett besked om pengar kommer under våren från regeringen och därefter fastställs planen av regionfullmäktige.

Enligt Rune Backlund (C), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, är det angeläget att göra satsningar på infrastruktur runt om i länet.

– Utöver arbetet med att elektrifiera järnvägen mellan Jönköping och Värnamo vill man avsätta pengar för att kunna elektrifiera övriga regionala järnvägar som till exempel sträckan Nässjö – Vaggeryd, säger Rune Backlund.

I planen finns det dessutom planer på att satsa på riksväg 27 bland annat förbifart Bor ända fram till Bredasten. Vidare behövs det åtgärder mellan Bredaryd och Anderstorp.

Under våren kommer kommer det att fattas beslut om hastighetssänkningar på flera vägar i länet och därför kommer Regionen att följa det noga för att se konsekvenserna av det och på vilket sätt man kan åtgärda olägenheter om sådana visar sig. – Det är en viktig fråga för regionen och kommunerna, konstaterar Rune Backlund.

I planen kommer det också att finnas pengar för kommunerna att söka avseende förbättringar för kollektivtrafik, byggande av cykelvägar och pendelparkeringar.

Järnväg prioriteras

Dela