Nyheter

Den dyrbara matjorden

Nyheter "Det finns från miljösynpunkt skäl att ifrågasätta den i Värnamo kommun tillämpade modellen med flyttning av matjord", det menar Jörgen Skärin (MP) i en debattartikel.

Jörgen Skärin (MP) debatterar om den dyra matjorden. Pressbild: Joe Gardener

Produktionen av mat förutsätter tillgång till frisk matjord och det tar lång tid för sådan att bildas. Matjorden finns på åkermark där det kan odlas livsmedel som potatis och spannmål. I Sverige försvinner betydande arealer på grund av exploatering i form av bebyggelse eller asfaltering. Enligt en rapport från Jordbruksverket (SJV) exploaterades drygt 3 000 hektar jordbruksmark under perioden 2016—2020. SJV menar att i framtiden beräknas den svenska jordbruksmarken bli ännu mer värdefull än i dag, när globala klimatförändringar, som havsnivåhöjningar och ökenspridning, minskar tillgången på jordbruksmark i många länder.

Jordbruksmarken är ett viktigt allmänt intresse, den betyder mycket för oss alla. Jordbruksverket anser att kommunerna har en nyckelroll i att hitta strategier och åtgärder som bevarar jordbruksmarkerna för framtiden.

Värnamo kommun har inte ett förbud mot att bebygga eller på annat sätt exploatera jordbruksmark. ”Skyddet” för denna är särskilt svagt i anslutning till Värnamo stad.

Kommunen väljer att ”tillåta” byggnation på åkermark under förutsättning att den berörda matjorden flyttas och det skapas åker eller betesmark på annan plats. Detta gör att det kan finnas enskilda, jordägare eller företagare, som kan ha vinning av att åkermark exploateras i Värnamo kommun. Det finns från miljösynpunkt skäl att ifrågasätta den i Värnamo kommun tillämpade modellen med flyttning av matjord. Bortschaktning och transport av matjord är energikrävande. Både arbetsfordon och lastbilar har i huvudsak fossila bränslen som drivmedel.

Jörgen Skärin/Miljöpartiet de gröna i Värnamo              

Taggar

Dela