Nyheter

Deltar i digitala temadagar

Nyheter Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden bjuder in till gemenskap under Digitalidag-dagarna. – Att verka för alla människors utveckling är en del av vårat uppdrag, säger verksamhetsutvecklare Theresa Eriksson.

Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden bjuder in till gemenskap under Digitalidag-dagarna. Bild: David Alin/Pressbild

Digitalidag är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar sedan 2019. Temadagen är ett verktyg för att – under en dag – göra en stor gemensam kraftsamling där digitaliseringen sätts högst upp på agendan. Aktiviteter sker runt om i landet som på olika vis syftar till att inspirera fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. Det långsiktiga värdet skapas innan och efter.

Digitalidag bildades som ett resultat av över hundra möten med organisationer runtom i Sverige. Det var tydligt att det fanns ett stort behov av fler samtal och mer samarbete för att Sverige fullt ut ska kunna dra nytta av digitaliseringens stora potential och minska risken för att människor hamnar utanför.

Digitalidag-rörelsen växer sig större och i år medverkar 385 aktörer som tillsammans arrangerar 500 aktiviteter runt om i hela Sverige. För första gången sker Digitalidag-dagarna under två dagar, den 15 – 16 november. Tillsammans med kommuner, bibliotek, civilsamhället och näringslivet går Digitalidag samman för att lyfta fram den hjälp som varje dag erbjuds runt om i landet. Organisationen samarbetar även på nya vis för att inspirera ännu fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. En lokal aktörer som deltar i samband i arrangemanget är Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden.

– Vi kommer att ha öppet den 15 november mellan kl 10-13 för allmänheten och tillsammans i grupp titta på ett förinspelat seminarie från internetstiftelsen som heter ”Tänk säkert och agera smart på nätet”. Det är uppdelat i flera olika korta delar. Mellan de olika delarna bjuds på samtal, reflektioner och så klart lite förmiddagsfika. Vi kommer också ha en egen ”expert” på plats hela tiden. Kurt Svensson kommer finnas tillhands för den som har ett eget specifikt dilemma, så man får gärna ta med sig sin dator eller telefon och få tips och råd, berättar verksamhetsutvecklare Theresa Eriksson.

Hur kommer det sig att studieförbundet vill vara engagerade i det hela?

– Att verka för alla människors utveckling är en del av vårat uppdrag. Den digitala klyftan är bred och definitivt inte demokratisk – den bidrar till ett utanförskap hos en jättestor del av befolkningen. 

Vad är era förhoppningar med engagemanget?

– Vi hoppas att många kommer till oss den dagen. Vi har viktiga och angelägna föreläsningar att visa. Vi hoppas ju också att den som kanske redan känner att de har koll på det digitala tipsar andra, som känner sig osäkrare. Skicka vidare inbjudan till dem eller kanske till och med anmäler dem. Det är ju ett nationellt evenemang för att öka den digitala kompetensen – och vi vill göra vår del!

Vad betyder den här typen av engagemang för er verksamhet?

– Det betyder mycket att få vara del av något så här stort – att vara med och ta ett samhällsansvar!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *