Nyheter

Del 9 om Värnamo 100 år: Gamla bron över Lagan

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år och med tanke på det just nu höga vattenflödet i Lagan fortsätter vi med en bild och då från den gamla bron över Lagan.

Detalj av bilden nedan och här ser man en man och hans häst.

Lagan har varit en pulsåder genom Värnamo och även om den kanske inte har så många praktiska funktioner så har den annan betydelse: Känslan av att vistas i en stad med vatten nära sig.

– Bilden visar den gamla bron över Lagan sedd från söder. När den nya bron skulle byggas i början på 1940-talet försökte man att så mycket som möjligt efterlikna den gamla. Den nya bron fick lika många valv som den gamla, berättar Inge Bergström i HSGW, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.

Den gamla bron var från 1800-talet och det fanns behov att ersätta den med en modernare. Den nya bron som funnits i snart 80 år verkar hålla väldigt väl trots att det är ett bygge under andra världskriget. Ibland får man nämligen höra att det under krigsåren och de närmast följande åren kunde svara svårt att hitta materiel av tillräckligt god kvalitet.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 kommer 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW att presentera ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Den gamla bron över Lagan sedd från söder.

Taggar

Dela