Nyheter

Del 4 om Värnamo 100 år: Åbroparken från 20-talet till fotbollsfeber

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år.

Åbroparken som såg lite annorlunda ut än i dag. Ur Historiska Sällskapet Gamla Wernamos arkiv

Värnamos egen stadspark

I ungefär samma veva som Värnamo blev stad för 100 år sedan anlades en stadspark.

Den har knappast kallats stadspark utan Åbroparken då den ligger alldeles intill Åbron. Broar har det säkert funnits i Värnamo i flera hundra år, först träbroar och från 1836 stenbroar – den nuvarande är från 1940-talet.

Intill bron fanns det förslag att bygga ett stadshus men det blev en stadspark, alltså Åbroparken.

• Inge berättar
– Planer på en stadspark vid Lagans västra strand fanns långt innan Värnamo blev stad. När den till slut byggdes vid Parkgatan fick den namnet Åbroparken. En dåtida stadspark var i första hand en prydnadsanläggning, berättar Inge Bergström i HSGW, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo om den bild som Arne Atterling i samma sällskap tagit fram ur arkiven.

• Jönköpingsbo anlade
Nils Andersson var stadsträdgårdsmästare i Jönköping och det var han som på 1920-talet fick i uppdrag att anlägga Åbroparken som delvis bytt skepnad under årens lopp. Planteringar har förändrats, konstnärlig utsmyckning tillkommit och här intill finns i dag en populär skejtbana.

• Än mer levande…
Åbroparken är levande men i en framtid kanske denna stadspark kan bli ännu mer framträdande och en del i dagens centrum. Kanske som när det var fotbollsfeber här sommaren 2018: Storbilds-tv från VM i fotboll i Ryssland.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 kommer 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW att presentera ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Fotbollfseber i Åbroparken i juli 2018. Läsarbild: Johanna Soininen

Taggar

Dela