Nyheter

Del 27 om Värnamo 100 år: Jönköpingsvägen del 3

Nyheter Vi presenterar vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström berättar i dag om Jönköpingsvägen del 3

Södra delen av Jönköpingsvägen år 1929. De två närmaste husen till höger är Gustavsberg. Det ljusare huset är Broby. Mittenhuset har en affärsingång till Helge Jonssons affär och till Café Håven. Foto Carl Fredricsson

Bagerier och konditorier

Jönköpingsvägen från ett vykort omkring 1950

Det är inte otänkbart att det fanns ett bageri redan på 1910-talet. Det bodde i varje fall åtskilliga bagare, bland andra en ”bageriidkerska” i huset vid denna tid.

Gustav Magnusson flyttade med sin familj till Gustavsberg 1921. Han titulerades handlare och hade bageri- och charkuteriaffär troligen först i Gustavsberg. Han sysslade också med fastighetsaffärer. I juni 1925 övertog han den charkuteri- och matvaruaffär som fanns i Järnvägshotellets fastighet.

1932 flyttade hela hans familj till Göteborg men de återkom till Gustavsberg efter bara något år. Familjen bodde på andra våningen. Magnusson flyttade från staden 1946. Han avled 1952.

Bagaren Arvid Zaar kom tillsammans med sin familj till Värnamo 1922 och bosatte sig på Jönköpingsvägen 6. Han startade eller möjligen övertog ett bageri och konditori, som till en början kallades ”Värnamobagarn”. Senare döptes det till ”Nya Bageriet”. Zaar var en framsynt bagare och skaffade flera moderna maskiner framför allt för brödtillverkningen. 1930 bakade man glutenfritt bröd efter beställning. På en skylt kan man läsa ”Nya Bageriet & Café”.

Café Håven

På hösten 1936 flyttade han hela sin verksamhet till nya lokaler på Köpmansgatan. Han hade där köpt Alfred Ohlssons fastighet. Huset hade under hösten byggts till bl a med ett modernt bageri.

Ungefär samtidigt öppnade Allis Magnusson, dotter till Gustav, ett kafé i Zaars tidigare lokaler på Jönköpingsvägen 6. Till en början hade hon inget eget bageri. Svenningsson som var ägare till fastigheten gjorde i samband med detta en tillbyggnad bl a för att få större bagerilokaler.

Förmodligen började Gustav Netz som bagare hos henne för att sedan överta såväl bageri som café. Det är möjligt att det var han som skapade namnet Café Håven.

Netz sålde sin verksamhet till Stig Danås, som tillträdde i mars 1946. 1953 gjordes en större renovering av Café Håven, som nu bytt namn till Stigs konditori.

1963 flyttade Stigs bageri och konditori till Storgatan 32.

Annan affärsverksamhet

Från Fogelberg 1929

Algot Fogelberg med familj flyttade hit 1916. Hösten 1926 öppnade han på Jönköpingsvägen 6 en speceri- och diverseaffär med firmanamnet ”Alg Fogelberg”. Här arbetade också hans son Folke. Affären blev inte så gammal. Den gick i konkurs hösten 1928.

Denna affärslokal låg i byggnadens västra del. Förmodligen var det denna lokal som Helge Jonsson tog över.

Helge Jonsson från Borås öppnade en beklädnadsaffär på Jönköpingsvägen 6 den 1 mars 1929. Han fick tillstånd till en skylt med texten ”Beklädnads- och kortvaruaffär, Helge Johnsson” april 1929. Jonsson hade affären i många år.

Affären bytte i början på 1950-talet namn till Arbetarboden och blev senare Coro Kläder

Denna affär låg längst i norr.

Alfred Olsson var järnhandlare men sålde också maskiner och maskindelar. Han var ägare till den fastighet vid Centralplan, som Arvid Zaar köpte och dit han flyttade sitt bageri och konditori.

Samma år, 1936, hyrde Alfred Olsson en affärslokal i Gustavsberg och flyttade på hösten sin järnhandel hit. Han satsade nu också på trädgårds- och fritidsmaterial och på fiskeredskap.

På husets fasad satte han upp en stor skylt med texten ”Olssons Järnhandel”.

Olsson sålde 1939 sin affär till ett konsortium av Värnamobor. Namnet ändrades till ”Järnboden”. Föreståndare blev August Svensson, som också var delägare. August Svensson var gammal Värnamobo och hade bott här sedan 1917. Han hade bland annat arbetat på Sohlbergs.

Järnboden var länge hyresgäster men köpte i april 1946 hela fastigheten av Svenningssons sterbhus (G Magnusson).

Sedan Järnboden upphört övertogs dess lokaler på 1960-talet av ”Blå Boden

Rak- och frisersalongen Wennerström & Borglin startade sin verksamhet på Jönköpingsvägen 4 omkring 1938. Salongen övertogs omkring 1940 av Gunnar Wennerström ensam. Namnet ändrades till Wennerströms Frisérsalong. Den drevs av Wennerström ännu 1950.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela