Nyheter

Del 26 om Värnamo 100 år: Jönköpingsvägen del 2

Nyheter Vi presenterar vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström berättar i dag om Jönköpingsvägen del 2

Jönköpingsvägen från ett vykort

Boende

Järnboden

Husen förknippas kanske i första hand med olika affärsverksamheter men här fanns också åtskilliga lägenheter och under åren bodde här många välkända Värnamoprofiler. För flera generationer Värnamobor kom dessa personer tillsammans med sina familjer att förknippas och symboliseras med den växande industriorten Värnamo. Många av de som bodde här längre eller kortare tid tillhörde den första generationen industriarbetare.

De flesta av affärsinnehavarna bodde också i husen liksom ägarna. Några av dessa affärer presenteras närmare framöver.

Bland alla de övriga hyresgästerna skall ett litet antal nämnas. På sin tid krävdes det ingen närmare presentation:

John Lönnblom. Möbelsnickare, folkrörelseprofil

Karl Johan Finnander. Målare

Malkolm (Jonasson) Kvarnström. Möbelsnickare

Karl Erik Vinblad. Möbelsnickare.

Från Fogelberg 1929

Alg Fogelberg. Handlare

Oskar Karlberg. Tapetserarmästare

Arvid Zaar. Bagare

Vilhelm Göransson. Bodde här tillsammans med sina föräldrar och en syster. ”Ville” blev en av våra större musikprofiler.

Helge Frydén. Mångårig folkskollärare

Hanna Johnsson. Småskollärare

Oskar Teodar Palm, var postiljon. I familjen fanns sonen Erik som startade Värnamo Tvättinrättning

August Svensson. Ägare till Järnboden

August Wahlgren flyttade hit redan 1913. Han var som så många andra som bodde här möbelsnickare. I familjen fanns 5 barn, däribland sonen Yngve. Yngve började också inom möbelindustrin, där han arbetade flera år. Han blev därefter lokalredaktör för Smålands Folkblad samtidigt som han var politiskt engagerad. Hans politiska karriär kom att sträcka sig över en tid av mer än 35 år med ordförandeskap i såväl drätselkammare som stadsfullmäktige.

Från Järnboden i Värnamo till Horda 1943

Under denna tid, 1939–1966, skedde en samhällsutveckling som saknar motstycke. Yngve Wahlgren var under dessa år kommunens ”starke man” och var djupt respekterad i vida kretsar. Han var en av stadens stora politiker alla kategorier. Yngve Wahlgren var Värnamobo. Han har i en intervju berättat om hur han som ung pojk fick valla djuren på den betesmark som senare bebyggdes och som var en del Lasarettsområdet.

Gustav Magnusson

Axel Erik Björkman. Bildhuggare

Johan Paul (Karlsson) Ragnar. Ragnar arbetade under flera år på 1930-talet med att sälja kaffe. Han hade bland annat ett kafferosteri i närheten av järnvägsstationen. I församlingsboken står han antecknad som ”kafferostare”.

Helge Jonsson

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Del 26 om Värnamo 100 år: Jönköpingsvägen del 2

Hej. Jag undrar om det finns några uppgifter om Sundin, som troligen hade en färgaffär i Värnamo, och satt i en Bankstyrelse. Fanns det ett hus som kallades ”Sundinhuset”? Lite nyfiken då det finns ett släktsamband till mig…………..:)

Lämna ett svar