Nyheter

Del 24 om Värnamo 100 år: Hörlebolaget

Nyheter Vi presenterar vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström berättar i dag om Storgatan 7.

Tomten var ursprungligen en del av kvarteret Björnen, och var den nordligaste tomten i den dåvarande köpingen. Den hade Nr 1. Senare delades den i flera tomtdelar. Foto: Carl Fredricsson 1929

Storgatan ”Hörlebolaget” (Storgatan 7)

Närbild av Hörlebolaget

Tomten var bebyggd på 1860-talet och bland de första som bodde där fanns flera hantverkare, skräddare och skomakare. På 1890-talet fanns mer än ett bostadshus och uthus. 1896 köpte plåtslagaren Karl Emil Liljander en av tomterna och flyttade sin verkstad hit. Liljander hade anställda plåtslagare och gesäller. Han var den mest etablerade plåtslagaren och lämnade anbud och fick uppdrag långt utanför köpingens gränser. Hos honom arbetade bland andra Karl Axel Andersson och Axel Hedqvist. Båda skulle föra yrket vidare och ha egna verksamheter i Värnamo resp Ljungby.

Liljander ansågs som en skicklig yrkesman. Hans verkstad övertogs så småningom av K A Andersson, som flyttade till en annan plats. Liljander bodde kvar till 1925. Han flyttade från staden och avled i Huddinge 1937.

Hörle Bruk ny ägare
Tomten köptes 1916 av Hörle Bruks Elektricitetsverk, som snart öppnade kontor, en affär och startade en elektrisk installationsrörelse. Huset och företaget kallades under lång tid därefter helt enkelt för ”Hörlebolaget.

Markus Klövstad kom från Norge och hans andra hustru Elida kom från Horda.

1917 flyttade ingenjörer hit från Norge. De skulle sköta utbyggnaden av de elektriska anläggningarna. Markus Klövstad och Rolf Berg, båda födda i Norge, flyttade hit under de närmaste åren. Något år senare flyttade också John Ekberg hit. Han var uppväxt i Karlsfors och kom tidigt att ägna sig åt elbranschen. Han började som montör och blev senare verkmästare och ansvarig för såväl utbyggnad som driftsfrågor.

”Hörlebolaget” startades i samband med att kraftstationen i Karlsfors byggdes ut 1915–16 och en högspänningsledning byggdes till Värnamo. Denna ledning gick på Lagans östra sida och via Ljusseveka fortsatte den genom Prostskogen till en punkt norr om Brogatan. Ledningen skulle så småningom förgrenade sig i ett distributionsnät, som omfattade större delen av den västra och norra stadsdelen inklusive landsbygden inom Värnamo socken.

Utbyggnaden av kraftstationen i Karlsfors påbörjades på hösten 1915. Samtidigt inleddes diskussioner med presumtiva kunder i Värnamo och den närliggande landsbygden. Vid denna tid saknades elektricitet i hela det västra området. Intresset var mycket stort och i december 1916 kunde de första leveranserna påbörjas.

Närbild av bilen som har registreringsnummer F 4433

På tomten hade bolaget sitt kontor och sina förråd. Härifrån leddes eldistributionsverksamheten och i olika omgångar bodde här chefer och driftspersonal. På övervåningen fanns flera lägenheter.

I mitten av 1950-talet köpte Värnamo stad större delen av distributionsnätet och Värnamo Elverk bildades. ”Hörlebolaget” började nu avveckla sin verksamhet i staden. Den elektriska installationsrörelsen såldes till John Ekberg, som fortsatte under namnet Ekbergs Elektriska Installationsfirma. Affären övertogs 1959 av Sven Erik Bergkvist. Båda verksamheterna fanns kvar under lång tid. Affären lever fortfarande kvar. Den övertogs senare av Inge Johansson, därav det nuvarande namnet Inges Elaffär. Den ligger mittemot järnvägsstationen.

I samband med att Pilgatan byggdes ut mot Jönköpingsvägen på 1980-talet flyttades huset in mot gården samtidigt som det vreds för att ligga utefter den nya gatan.

Huset revs när den nuvarande bostadsrättsföreningen byggdes.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela