Nyheter

Del 22 om Värnamo 100 år: Jönköpingsvägen del 3

Nyheter Vi presenterar vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström fortsätter med hus vid Jönköpingsvägen.

Makarna Johansson vid sin mjölkaffär.

Jönköpingsvägen. ”Hyddan” (Jönköpingsvägen 3)

Makarna i närbild

Den förste kände ägaren hette Albert Ståhlberg, som var målare. Han flyttade hit 1885 tillsammans med sina föräldrar och syskon. Föräldrarna avled 1905 respektive 1906 och en del av huset hyrdes ut till en familj som bestod av sex personer.

1909 avled Albert Ståhlberg och året därpå fick fastigheten en ny ägare, Johan August Gustafsson och hustrun Anna Sofia Jonasdotter. De hade sonen Karl Axel, som var född 1889. Efter en kortare period i Amerika och ett par år i Stockholm återvände Karl Axel till föräldrahemmet 1914.

Han gifte sig 1919 med Karin Augusta och de övertog samtidigt fastigheten. Det fanns nu ytterligare ett bostadshus som låg inne på tomten. Denna lägenhet var uthyrd. 1920 föddes sonen Lennart.

• Startade mjölkaffär
Axel och hans hustru fick i augusti 1922 byggnadsnämndens tillstånd att inreda en mjölk- och matvaruaffär i en del av huset utmed gatan. Ett av lägenhetens tre rum togs i anspråk. Affärslokalen var endast 12 kvadratmeter, därtill kom ett lagerrum på knappt 3,5kvadratmeter

Firman kom att kallas Axel Johanssons Mjölkaffär. Han drev den tillsammans med sin hustru. Själv var han allmänt känd som ”Axel på Hyddan”. Även sonen Lennart var engagerad och efter Axels död 1941 tog han över verksamheten.

Affären hade länge avtal med flera bönder, som valt att leverera mjölken direkt utan att gå via mejeriet. En del av mjölken kördes sedan ut till avtalade kunder med cykelbud. Detta arrangemang gillades inte av Mejeriet, som hade visst monopol på mjölkhanteringen.

Mjölkförsäljningen upphörde 1947.

Axels familj flyttade från ”Hyddan” 1926 till ett nyinköpt hus kallat ”Fridhäll”. Det låg längre upp på Jönköpingsvägen.

Fastigheten köptes omkring 1950 av Percy Kastrup. Affärslokalen hyrdes senare ut till fiskhandlare Ragnar Wetterhall.

Tomten köptes så småningom av Värnamo stad och huset revs omkring 1967.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela