Nyheter

Del 20 om Värnamo 100 år: Jönköpingsvägen del 1

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år.  Inge Bergström berättar i dag om några hus vid Jönköpingsvägen.

Jönköpingsvägen från ett vykort omkring 1900

Bilden är från något av de tidiga åren på 1900-talet. Motivet har inte stora likheter med dagens Värnamo men några av husen finns faktiskt kvar. Det vi ser är början på Jönköpingsvägen och den bebyggelse som då fanns. Av naturliga skäl hade vägen redan då fått sitt namn. Det var en bred grusväg. Hjulspåren antyder att trafiken var måttlig. Den som körde hästskjutsarna fann det naturligt att hålla sig i vägens mitt.

Mitt i bilden gick den osynliga gränsen mellan Värnamo köping och Värnamo landskommun. Gränsen skar gatan ungefär där pojken står. De flesta husen låg utanför köpingens område. De som bodde här fick acceptera besluten som fattades i socknens kommunalstämma.  Det ljusa huset mitt i bilden ligger vid den gata som då förmodligen hette Kungsgatan. Gatunamnet ändrades så småningom till Storgatan och detta hus fick adressen Storgatan 6.

Framför detta hus finns en öppen plats (framgår inte av bilden). Platsen var vid denna tid inte särskilt strukturerad. Det behövdes inga speciella arrangemang för att styra upp trafiken, inte heller för orienteringens skull. Långt senare, när Värnamo Sparbank 1923 hade byggt sitt nya bankhus, fick platsen namnet Sparbanksplan. Detta är fortfarande det officiella namnet trots att banken sedan länge flyttat därifrån.

De fastigheter som låg innanför köpingsgränsen hade en fastighetsbeteckning som i regel bestod av ett tomtnummer samt kvarterets namn. Fastigheter utanför gränsen hade ett eget, individuellt namn. Många av dessa namn var etablerade och välkända. De levde kvar långt efter det att marken hade överförts till köpingen och delats in i tomter.

Huset närmast fotografen på bildens vänstra sida hette Broby. Det finns kvar än i dag och har adressen Jönköpingsvägen 8–10.

De två följande husen hette Gustavsberg. Innan de revs hade de adresserna Jönköpingsvägen 6 respektive 4

Huset med adressen Jönköpingsvägen 2 är skymt. Av det sista huset syns bara en del av gaveln. Det huset låg köpingssidan. Kvarteret hette Björnen och adressen blev Storgatan 7.

På gatans motsatta sida hette det närmaste huset Liljeholmen. Det fick adressen Jönköpingsvägen 7. Det låga huset därefter hette Holgö och hade adressen Jönköpingsvägen 5. Nästa hus var det välkända Hyddan. Det hade adressen Jönköpingsvägen 3.

Området var ursprungligen en del av Västhorja by. Jönköpingsvägen utgjorde sedan länge gräns mellan Västhorja Mellangård och Västhorja Lillegård. Västhorja Lillegårds marker låg på vägens östra sida.

Några av de nämnda byggnaderna skall beskrivas i kommande avsnitt.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela