Nyheter

Del 19 om Värnamo 100 år: Växjövägen 3

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år   Inge Bergström berättar i dag om det hus där Historiska Sällskapet huserar i dag.

Den klassiska byggnaden vid Växjövägen 3

Inge Bergström berättar

Tage Jochnick. Foto: Mäster Olof

Harald Jochnick och Erik Norrman hade under första världskriget startat en mekanisk verkstad. Genom skicklighet och hårt arbete hade företaget utvecklats till en välkänd verkstadsindustri. Periodvis var konjunkturerna goda och de hade gjort stora vinster.

Båda månade om sina anställda och var medvetna om betydelsen av goda bostadsmiljöer. Bostadsbristen var stor i Värnamo också på 1920-talet. Omständigheterna gjorde att jordbruksmarken till Värnamo Gästgivaregård blev till salu. Stora delar av det område som vi kallar Öster tillhörde Gästgivaregården. Harald Jochnick och Erik Norrman köpte större delen av denna mark. Det fanns naturligtvis rent affärsmässiga tankar bakom detta köp men båda hade ambitionen att skaffa bostäder åt de anställda.

Jochnick blev den som kom att ägna störst kraft åt att bygga bostäder. Han lät bygga mer än 50 bostadshus av olika storlekar. Han var inte främmande för fastighetsaffärer av flera olika slag och 1936 köpte han av staden bland annat den tomt som tillhört Thure Sällberg och som fick adressen Växjövägen 3. Han planerade nu att bygga ett större affärs- och bostadshus som låg utefter Växjövägen.

Huset skulle bli 29 meter långt med två våningar och delvis inredd vind samt med full källare. Stommen skulle uppföras av 5” liggande timmer i första våningen och stående i andra våningen. Det visade sig att stommen kom från ett sädesmagasin som tillhört Toftaholms gård. Timret togs tillvara och byggnaden med de planerade måtten sattes provisoriskt upp av en byggmästare i Tånnö. Det monterades ner igen och placerades på den färdiga grunden.
Byggnadslov lämnades i december 1936.

• L Nilssons bageri
Redan på hösten hade Jochnick skrivit avtal med fru Louise Nilsson, som flyttade hit på våren 1937. Hon öppnade nu sitt konditori och bageri under namnet L Nilssons bageri. Detta drev hon med hjälp av anställda och sina barn ända till hösten 1946, då sonen Nils, som arbetat på olika platser, återkom till Värnamo och övertog bageriet med namnet N.E. Nilssons bageri. Det skulle finnas kvar ännu 50 år senare. Affärslokalen låg ute vid gatan medan bageriet fanns inne på gården.

Det fanns 4 butikslokaler samt ett antal lägenheter. Huset hade då som nu 2 ingångar från gatan och 3 från baksidan.

Historiska Sällskapet med öppet hus. Arkivbild

• Valuta
En annan tidig hyresgäst var Varulagret Valuta, som ägdes av Alfred Bengtsson. Denna affär öppnade på hösten 1937. Den skulle finnas kvar som huvudaffär under lång tid.

Den tredje affärslokalen togs i bruk året därpå av Philipssons i Jönköping Bil AB. De sålde bland annat Chrysler och Dodge samt D.K.W. En D.K.W.-bil fanns under en tid utställd i lokalen. Krigsutbrottet innebar i princip slutet för bilhandeln. I augusti övertogs lokalerna av Jönköpings läns slakteriförening. De skulle under många år driva en charkuteriaffär.

Den fjärde affärslokalen hyrdes av A.B. Gylling & Co som hade affären Centrum Radio.

• Sällskapet finns här
Historiska Sällskapet Gamla Wernamo har sedan starten för snart 25 år sedan haft sin verksamhet i denna byggnad. Det var Tage Jochnicks, en av föreningens grundare, förtjänst. Han var ägare till fastigheten och upplät utan kostnad lokalerna under flera år. Från en blygsam början, där såväl kansli som arkiv fick plats i källaren, har  lokalbehovet växt och föreningen disponerar nu större delen av de gamla affärslokalerna i markplanet.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar