Nyheter

Del 18 om Värnamo 100 år: Ålderdomshemmet på Brogatan

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år  berättar Inge Bergström i dag om ålderdomshemmet på Brogatan

Inge Bergström berättar

Åldringsvården i staden var länge förknippad med fattigvård. Det äldsta kända fattighuset låg vid Prostgårdsvägen strax intill kyrkan.

Ett nytt fattighus byggdes på 1880-talet på nuvarande Thure Sällbergsgatan. Begreppet fattighus levde kvar ända fram mot 1920-talet. Namnet ändrades då till ålderdomshem. Det nu helt undermåliga ålderdomshemmet på Thure Sällbergsgatan användes fram till 1930, då det nya hemmet på Brogatan togs i bruk. Detta år flyttade elva boende till moderna bostäder. Dessutom flyttade föreståndarinna och ett biträde. Föreståndarinna sedan 1927 var Elisabet Andersén. Hon var sjuksköterska och hade tidigare varit församlingssyster i Värnamo Missionsförsamling.

Uppdraget att bygga det nya huset gick till byggmästaren Wiktor Sjölander och arbetet påbörjades på hösten 1929. Vid denna tidpunkt var Brogatan inte utbyggd så långt som hit.

Huset var klart för inflyttning i augusti året därpå och det fanns plats för 12 pensionärer. Sjölander var Värnamobyggmästare. Från Värnamo var också arkitekten. Han hette vid denna tid Werner Nilsson men skulle ta efternamnet Gjerming. Några år senare skulle han bli känd som arkitekt till Värnamo Missionskyrka.

När ålderdoms/pensionärshemmet Högåkra blev färdigt omändrades byggnaden på Brogatan till kontor för den kommunala förvaltningen. Hit flyttade bland annat byggnadsnämnd och stadsingenjörskontor, som väntade på nya lokaler i det blivande stadshuset. Huset används ännu i dag.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Huset på bilden ligger längst ner på den gata, som förr i hela sin längd hette Brogatan. Det hade under lång tid adressen Brogatan 30. Huset byggdes 1930 och blev det första i staden som levde upp till namnet ålderdomshem.

Taggar

Dela