Nyheter

Del 17 om Värnamo 100 år: Gästisplan del 3 – Flaskhalsen

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år  berättar Inge Bergström i dag om Gästisplan del 3

Flaskhalsen vid Gästisplan

Storgatan på 1950-talet hade säkert en och annan trång passage. Ingenstans var det dock så besvärligt som här vid Gästisplan. Namnet ”Flaskhalsen” var därför högst befogat och platsen var ökänd bland trafikanterna på dåvarande Riksettan. Avståndet mellan husen var bara 10 meter. Trafikdelaren mitt i gatan var nödvändig. Huset på andra sidan gatan var Storgatan 53, vilket vi känner som ”Hörlings”.

•Molanderska gården
Huset till vänster hade adressen Storgatan 54. Det varar en del av den så kallade. ”Molanderska gården”, vars äldsta delar var från mitten av 1800-talet. Fastigheten köptes 1897 av C.G. Petersson, som kom från Värmeshult och sysslade med trä- och virkesaffärer. Han ägde också andra fastigheter i köpingen. Huset var ett av de större i stadsdelen.

Det var allmänt känt som  ”C.G. Peterssons”. Det spektakulära tornhuset kom till vid en senare tillbyggnad under Peterssons tid.

Bottenvåningen var till större delen  uthyrd för olika affärsverksamheter, även hantverkslokaler. Det fanns också affärer i den endast delvis urgrävda källarvåningen. Övriga delar av huset innehöll bostadslägenheter.

• Köptes av Värnamo stad
Efter Peterssons död 1932 hade huset flera ägare innan det 1955 köptes av Värnamo stad. Staden blev därmed ägare till större delen av kvarteret, som hette Nejlikan. I väntan på att ett nytt stadshus skulle bli färdigt kom några rum att användas som kontor, bland annat  fanns socialbyrån här under flera år. ”Tornhuset” revs cirka fem år senare och Storgatan kunde därefter breddas.

Bakom ”C.G. Peterssons” ses ett annat gammalt affärshus, det som vanligen kallades  ”Collbergs” och därefter, med Krycklebäcken mellan sig,  skymtar ”Församlingshemmet”.

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela