Nyheter

Del 17 om Värnamo 100 år: Gästisplan del 2

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år  berättar Inge Bergström i dag om Gästisplan del 2

De båda affärerna Oscaria och Axel Hörling. Foto: Be-Pe Foto

Gästisplan hade många bra affärslägen. Överhuvudtaget fanns det av tradition lika många affärer på Storgatans östra sida som på den västra. Det fanns affärer av alla slag. De flesta som bodde i husen var handlare eller hantverkare. Huset på andra sidan den gata, som fått namnet Norra vägen, hade adressen Storgatan 53. Det var äldre än Storgatan 55. Tomten sträckte sig ända ner till Krycklebäcken och det fanns flera byggnader med både bostäder och hantverkare.

Oscaria

• Övertog Hörlings
Huset hade 1902 fått en ny ägare. Han hette Klaes Johansson och var klädeshandlare. Hans affär var en av de större i denna bransch. Han hade också annan handelsverksamhet.

1909 övertogs affären av Axel Hörling och en kompanjon.

1914 blev Hörling ensam ägare. Affären handlade med både manufaktur, dam- och herrekipering och hade egen skräddare.

Hörling var en känd och uppskattad person. Han arbetade upp affären till en av de större i samhället och disponerade en stor del av nedervåningen. Fastigheten var allmänt, långt efter hans död, känd som ”Hörlings”.

Hörling sålde både fastighet och affärsverksamheten 1945.

Affären övertogs av Albert Josefsson, ett annat känt namn inom branschen.

Hörlings

• Heiling flyttade hit
Det fanns ytterligare ett par affärslokaler med ingång från Storgatan. Omkring 1905 flyttade skomakaren H Heiling hit. Han öppnade en skoaffär där han sålde färdigtillverkade skor samtidigt som han hantverksmässigt tillverkade nya skor. Firman hette H. Heiling. Skomakeri, Läder & Skoaffär. Firman stannade här till 1915, då man flyttade till sina slutliga lokaler på Storgatan 25.

• Skomakare kom
Heilings gamla skomakerilokaler övertogs omkring 1917 av skomakaren Karl Stenström. Han fortsatte i företrädarens spår och hade såväl affär som skomakeri här ända fram till omkring 1930, då han överlät affären till Oscaria. Stenström blev i stället föreståndare samtidigt som han utförde reparationer. 1943 flyttade han och startade ett eget skomakeri på Storgatan 61.

• Addo
På senare tid fanns en affär med namnet Addo. Addo var en känd tillverkare av räknemaskiner.

Oscarias affärslokal övertogs av Addo.Foto: Be-Pe Foto

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela