Nyheter

Del 16 om Värnamo 100 år: Gästisplan del 1

Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år  berättar Inge Bergström i dag om Gästisplan del 1

Gästsplan på ett aldrig utgivet vykort från 1935.

Till vänster på vykortet

Gästisplan är en del av det riktigt gamla Värnamo. Namnet kommer från Gästgiveriet, som troligen funnits här sedan 1600-talet. Här möttes de stora landsvägarna och platsen fick en central karaktär. Även om platsens betydelse som centrum har minskat alltsedan järnvägarna började komma till bygden skulle Gästisplan fortsätta att vara en viktig handelsplats och trafikpunkt.

I och med att Växjövägen genom ombyggnaden 1933–34 fick sin nuvarande sträckning, fick också platsen en utformning som påminner om den nuvarande. Bilden som är från mitten av 1930-talet visar en situation, där bilarnas framfart har påverkat planeringen. Växjövägen har fått kantsten och breda trottoarer.

I mitten av vykortet

• Trafikdelare
Mitt i gatan och där Tånnögatan mynnar ut har man placerat en stolpe med vägskyltar och en sorts trafikdelare med anvisning om hur trafiken skall cirkulera. Man kan ana att det också finns någon typ av refug. Ett par stolpar med elledningar har också en tydlig roll i stadsbilden. Man accepterar fortfarande att de står nästan ute på körbanan, en bit utanför kantstenen. Stolparna har stått här sedan början på seklet men luftledningrna skulle under de kommande åren ersättas med jordkablar.

• Kiosk med två namn
Närmast till höger står Larssons kiosk. Den kallades ibland Apladalskiosken. Dold bakom denna och en stor björk ligger byggnaden, som innehöll det gamla Gästis.

• 150 år sedan
Huset med skylten Wernamo Kraft A.B. har adressen Storgatan 55. Det är på bilden sammanbyggt med Gästisfastigheten, men var ursprungligen fristående. Huset tillhör i dag de äldre i området men är inte lika gammalt som granntomternas byggnader. Tomten tillhörde en gång Gästis. Huset byggdes på 1860-70-talet. Många människor förknippas med just detta hus men det är speciellt ett par personer, som skall uppmärksammas.

Till höger på vykortet

• Rektor Nilsson
1884 hade huset fått en ny ägare. Han hette Sven Peter Nilsson och var en av de mer kända och respekterade Värnamoborna. Han var allmänt känd som ”Rektor Nilsson” och bodde här till sin död 1909.

Han var född 1823 och spelade en mycket viktig roll för Värnamo köpings utveckling under 1860–70-talet. Han var under lång tid ordförande i såväl kommunalnämnd som stämma. S.P. Nilsson tog initiativet till Värnamo Lägre Allmänna Elementarläroverk, som bildades på 1860-talet och var dess rektor fram till dess att skolan upphörde 1893. Det var första gången denna möjlighet till en högre utbildning än folkskolan gavs till bygdens ungdomar. Skolan kan sägas vara en föregångare till den kommunala realskolan. Skolan hade sina lokaler i den byggnad vid Gästisplan, vilken senare skulle kallas Turisten. Denna ägdes då av S.P. Nilsson, som bodde här till 1884.

• Jubeldoktor…
S. P. Nilsson hade akademisk utbildning och titulerades, förutom rektor, filosofie doktor, på senare tid till och med jubeldoktor. Han var också en av flera lärare vid skolan.

• Wernamo Kraft
1910 flyttade Frans Ekenman (vanligen kallad Fr Ekenman) hit i en första vända men bodde här bara något år. Han återkom 1917, då hade han gift sig och hade familj. Fastigheten förvärvades av Wernamo Kraft A.B. Detta bolag hade bildats 1910. I Värnamo hade sedan 1902 ett elektriskt distributionsnät byggts ut. Bolagets anläggningar blev till salu 1910 och bland köparna fanns flera Värnamobor. Bolaget hade planer på att köpa ett vattenfall för att på så sätt kunna producera elektrisk energi.

Bland de drivande i detta bolag fanns Victor Ekenman, som var häradshövding i Bräkne Hoby i Blekinge, men hade intressen i Värnamobygden. Bolaget blev ägare till ett vattenfall i Åby cirka tre mil söder om Värnamo. Utbyggnaden av detta kom att dröja ända till 1916 och under tiden fick man förlita sig till de förbränningsmaskiner och en gasgenerator som fanns i Värnamo. Vid ett av de första styrelsemötena anställdes Frans Ekenman som ”elektroteknisk ingenjör”.

Frans var son till styrelsens ordförande Victor Ekenman och var civilingenjör utexaminerad från Chalmers 1905. Frans fick nu ansvaret för att underhålla och bygga ut en undermålig distributionsanläggning samt projektera den nya kraftstationen. Han drev dessutom en egen elinstallationsfirma. Ett kontor byggdes upp och verksamheten koncentrerades till Storgatan 55. Ekenman avled 1968, 86 år gammal. Han var chef för Wernamo Kraft A.B. ända till 1957. Det var en period med stark tillväxt och kraftbolagen var viktiga aktörer. Det fanns två sådana bolag i staden, Wernamo Kraft A.B. och Hörlebolaget.

Wernamo Kraft verkade främst i de östra stadsdelarna men dess ledningsnät sträckte sig in i de centrala delarna och långt upp på Jönköpingsvägen. Wernamo Kraft uppgick i det nybildade Värnamo Elverk i mitten av 1950-talet. Kontoret upphörde därmed men elaffären och installationsverksamheten blev kvar. Den bytte namn till Värnamo Installations AB och levde kvar till 1982. Till vänster på bilden syns delar av BP bensinstation och bakom denna syns huset med adressen Storgatan 54. Just detta avsnitt av Storgatan skulle med tiden bli något av ett trafikhinder. Den allt större genomfartstrafiken orsakade problem och man myntade namnet ”Flaskhalsen”.

Fortsättning följer

Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även  livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.

Taggar

Dela