Del 13 om Värnamo 100 år: Bärtorkerier
Nyheter Vi fortsätter vår serie om stadens 100 år berättar Inge Bergström i dag om att det fanns bärtorkerier i Värnamo.
Svenska Medicinalväxtföreningen startade under första världskriget anläggningar på olika platser i landet. En sådan hamnade i Värnamo. De kallades bärtorkerier, även om man hanterade många andra odlade produkter.
Verksamheten i Värnamo var inrymd i en fabriksliknande byggnad, som låg längre ner i kvarteret Långa Raden. Rörelsen påbörjades på försök hösten 1916. Resultatet var lyckat och fram till sommaren 1917 hade cirka 175 000 kg råvara bearbetats och torkats. Det mesta var inköpt i Skåne men många leveranser kom från närområdet. I byggnaden samlade man in frukt, bär, rotfrukter och grönsaker, som sedan torkades.
Materialet levererades i järnvägsvagnar eller som landsvägstransporter. Efter att ha tvättats, skalats, delats i klyftor eller liknande och torkats i varmugnar, packades det i lådor och distribuerades till militärförläggningar, sjukhus och liknande institutioner som hade storkök. När verksamheten var som störst arbetade ett 20-tal personer, både män och kvinnor, med rensning och sortering.
• Nya ägare från Rydaholm
Medicinalstyrelsen upphörde med sin verksamhet i Värnamo efter kriget. Alla byggnader såldes så småningom, större delen av själva torkeriet revs ganska snart. De nya ägarna var två företagare från Rydaholm.
• E P Olsson
E P Olsson hade tillträtt tjänsten som föreståndare 1916 men kunde först 1917 flytta in i den helt nya bostaden. Han var på sin tid en välkänd person i staden. Som utbildad trädgårdsmästare hade han kommit till Värnamobygden 1897. En tid hade han och hans hustru ett pensionat i den dåvarande köpingen. Han flyttade från staden omkring 1921 men återkom efter några år och blev sedan vaktmästare på lasarettet under lång tid. Han hade nu ändrat stavningen av sitt namn till Ohlsén.
Verksamheten gick under namnet ”Bärtorkeriet”. I detta ingick också en magasinsbyggnad som låg alldeles i närheten. Denna byggnad såldes 1927 till Otto Danielsson som gjorde om den till bostadshus.
• Blev möbelfabrik
Den byggnad som återstod av ”Bärtorkeriet” omändrades ungefär samtidigt till möbelfabrik. Det var den mindre delen av den ursprungliga fabriken. Under namnet Herman Carlssons Möbelfabrik skulle den leva kvar under många år.
Fotnot: Under jubileumsåret 2020 presenterar 10-årsjubilerande Värnamo.nu i samarbete med HSGW ett stort antal artiklar med berättelser från förr. Utgångspunkt är bilder ur det rika arkiv som HSGW har. Under 2020 kommer vi även i övrigt att ha jubileumsartiklar med tema Värnamo.nu 10 år och även livet i stan kring 1970, alltså för för 50 år sedan.
Det tidigare magasinet efter ombyggnad till bostadshus. Foto Carl Fredricsson cirka 1929