Nyheter

Debatterar skolfrågor

Nyheter Socialdemokraterna debatterar.

Framförhållning – ja tack!

Brist på förskoletomter drabbar barnen, debatt i kommunfullmäktige. Eftersom planeringen ligger långt efter och det är fullt på dagens förskolor  tyckte vi (S) att det var dags igen. Vi ville veta; Vilka åtgärder tänker Värnamo kommuns majoritet (C+M+KD+L) göra för att komma ikapp?

Svaret blev att det finns en plan. Det är ju bra, men varför tar det sådan tid? I planen redovisas sju olika platser. En kan börja byggas i år. Och en annan ska börja undersökas om platsen är möjlig. Resten ligger 2018 varav två ”utredning pågår”. Ett uttryck vi känner igen.

Bara de senaste nio åren har vi tagit upp behovet av framförhållning i mark och detaljplaner. Vi har lämnat olika förslag. Ja, vi har varit tjatiga. I investeringsbudgeten blev vi båda sidor eniga om att minst en ny förskola byggs varje år. Hittills är bara en ny byggd och en hyrs. I vinter har fler barn pressats in i befintliga förskolor. Det är fullt och samtidigt även behov av fler personal.

Vi vill alla att Värnamo kommun ska växa, eller hur? Då kan vi inte vara sena med utbyggnad av förskola och skola. Man måste våga ligga lite före. Våga vara djärva. Nya bostadsområden måste ha med ett S (=betyder skola/förskola i detaljplanen) men så sker inte nu. Det tar cirka fem år från det att man pekar ut en tomt fram till att en förskola öppnar för barnen, till och med längre när det gäller en skola.

Vi Socialdemokrater lämnar många olika förslag som kan utredas för att kolla om det går eller hur man annars kan lösa problemet. Men vi har alltid blivit nedröstade. Lyssna på oss från början. Tänk om vi skulle kunna samarbeta istället. Vi vill ha bättre förberedelser. Bra barnomsorg vinner alla på – framför allt barnen.

Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom

Ardita Berisha Cani och Britt-Marie Sellén Nilsson

Taggar

Dela