Nyheter

Debatterar skatter

Debatterar skatter

Nyheter Jan Cherek debatterar.

Sossepolitik är märklig, lite som skatteindrivaren i Robin Hood.
Man driver in överdrivet mycket skatt och sedan ger man tillbaka lite allmosor så att pöbeln inte klagar utan i stället hyllar den sittande överheten.

Hela denna politik med att dela ut valfläsk i år är pengar som man stulit tidigare och planerar att plocka in på nytt efter valet.
För visst så går majoriteten av svenska folket på dessa vallöften ännu en gång. ”Denna gång så blir det som de säger!”

Vi kan börja med det senaste utspelet.
1 000–1 500 kronor till alla som äger en bil samt sänkt skatt på bränsle.
Givetvis ska detta ske juni – oktober, mitt i valrörelsen, valfläsk?
Vissa är glada för direktstödet och speciellt så är en man i Angered riktigt nöjd, han är en så kallad bilmålvakt och har 2 673 bilar skrivna på sig. En liten slant på 2 673 000–4 009 500 kronor beroende på om det landar på 1 000 eller 1 500 kronor.

Förra utspelet var 2 000 kronor per månad i tre månader till alla som förbrukat 2 000 kilowattimmar per månad oavsett vilket elavtal man har.
Så de i Norrland som har hög förbrukning men låg kostnad får mer pengar tillbaka än vad de betalar.
Nu kanske jag inte ska klaga så mycket heller då jag har bundet avtal och får tillbaka cirka hälften av vad jag totalt betalt.

Frågan är vad tog pengarna vägen? Värnamo Energis elnätsbolag kommer att administrera utbetalningen automatiskt så snart rutiner är fastställda. För mer information hänvisar vi i nuläget till regeringskansliets frågor och svar.

Vad skriver man där då? Kompensationen för mars månad avser hushåll i elområdena 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige.
Det högsta trappsteget är på 2 000 kilowattimmar och uppåt, och där kunden kan få 1 000 kronor per månad.

När får jag pengar då? Exakt när du får din ersättning och på vilket sätt beror på vilket modell för återbetalning ditt elnätsbolag har. När den förlängda elpriskompensationen kan betalas ut får vi återkomma till efter dialog med elnätsbolagen. Precis som den ursprungliga elpriskompensationen så innebär detta ett frivilligt åtagande från elnätsbolagen.

Hade det inte varit bättre att jag fått behålla mina pengar i stället för att skicka dem fram och tillbaka?

Jan Cherek
Gruppledare SD Värnamo

Taggar

Dela