Nyheter

Debatterar hbtq-frågor

Debatterar hbtq-frågor

Nyheter Moderata Ungdomsförbudnet i Värnamo kommun debatterar: Utbilda skolpersonal i hbtq-frågor Den psykiska ohälsan ökar inom många grupper i samhället, men unga hbtq-personer är en särskilt utsatt grupp.

Unga hbtq-personer mår ofta sämre än jämngamla heterosexuella och de löper större risk att drabbas av mobbing och utanförskap. Var femte av 16–25-åringarna i gruppen homosexuella och bisexuella har någon gång utsatts för fysiskt våld av en närstående vuxen. Bland unga heterosexuella är andelen mindre än hälften så stor.

I arbetet med att förbättra den psykiska ohälsan bland unga hbtq-personer fyller skolan en viktig funktion. Skolan måste bli bättre i sitt bemötande och synliggörande av hbtq-personer. Kunskap och kompetens inom dessa områden måste skapas inom alla yrkesgrupper i skolan.

För att frambringa en trygg skolmiljö för hbtq-personer vill vi att Värnamo kommun satsar mer på att utbilda personalen på kommunens skolor att jobba systematiskt med mångfald, likabehandling och individens rätt.

Sexualundervisningen i skolan måste också utvecklas och förbättras. Större fokus behöver riktas mot hbtq-frågor för att på så sätt öka kunskapen om dessa frågor bland både lärare och elever. Först då kan vi skapa en trygg skolmiljö där alla känner sig bekväma och inkluderade.

Detta är ett viktigt steg i arbetet med förbättrad psykisk hälsa bland ungdomar.

Nathalie Mattsson
MUF Värnamo kommun

Tobias Pettersson
MUF Värnamo kommun

Taggar

Dela